Archieffoto.
Mozkito Archieffoto.

Helft te weinig agenten? Zone met 'maar' 30% personeelstekort moet helpen

De wegpolitie dreigt met een opstand. In Vlaams-Brabant en Antwerpen moet ze het al langer stellen met tot 50% minder mensen. De 'oplossing'? Mensen laten bijspringen uit zones die óók met een personeelstekort van 30% kampen.

"Moet werkelijk alles kapot?", vraagt Joery Dehaes van ACV Politie zich af. Volgens hem zitten ze in heel wat verkeersposten op hun tandvlees. "In de provincie Antwerpen zijn er vier posten. Bij drie daarvan hebben ze 30 tot 35% te weinig agenten. In de grootste post, Antwerpen, is er zelfs de helft te weinig personeel. En dat wreekt zich. Daar vallen nu ook mensen ziek." Alleen al in die laatste verkeerspost meldden zich gisteren zes politiemensen ziek. "De continuïteit van de dienst is in gevaar", zeggen ingewijden. "In Luik is dat niets nieuws. Daar weten ze doorgaans zelfs niet eens of ze 's anderendaags genoeg mensen zullen vinden om interventieploegen te kunnen samenstellen."

Bij de verkeerspost in Bertem (Vlaams-Brabant): eveneens een tekort van 50%. "Dit is gewoon onhoudbaar", zegt Rudi Conings (VSOA). "Vorig jaar zijn we allemaal al eens een volledige dag thuisgebleven, uit protest. Misschien moeten we dat eens vaker doen." Verkeersposten in Limburg en Oost-Vlaanderen hebben intussen van hogerhand de vraag gekregen om bij te springen. "Maar ook zij hebben tekorten van 30%. Hoe kunnen die onderbemande diensten dan hun collega's depanneren? Dat gaat gewoon niet", klaagt Joery Dehaes aan. "Er dringen zich duidelijk acties op." (BJM)

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • PHILIPPE QUINART

    Altijd maar besparen en met Michel I werd het alleen maar erger.

  • wim CLAES

    ik zie in Zaventem de hele dag zwaantjes aan en af rijden. worden deze misschien ingezet voor andere redenen dan de veiligheid op onze wegen? kan men geen andere schikkingen treffen om al die diplomaten en staatshoofden van en naar de eu rond te rijden.ondertussen vallen er daardoor doden en gewonden op onze wegen, terwijl die mannen hun werk niet mogen of kunnen doen. weeral de zoveelste schande.

Lees meer