Illustratiebeeld.
BELGA Illustratiebeeld.

Immosector in de clinch met notarissen

De vastgoedmakelaars zijn boos op de Federatie van het Notariaat (Fednot) omdat die kandidaat-kopers zou inprenten dat Biddit - het nieuwe biedingsplatform van Fednot voor openbare verkopen - meer garantie geeft om nog van de woonbonus te kunnen genieten.

"Het notariaat probeert zichzelf in de markt te zetten", klaagt Daniel Buschman van CIB, de grootste Vlaamse beroepsorganisatie van vastgoedmakelaars. Volgens hem wordt minstens impliciet, maar vaak ook expliciet, de boodschap gegeven dat de aktes van panden op Biddit prioriteit krijgen. 

Fednot-woordvoerder Bart Van Opstal spreekt dat tegen. "Wat wel geldt, is: hoe beter je dossier voorbereid is, hoe groter de kans om de verkoop op tijd rond te krijgen. En de dossiers van de woningen op Biddit zijn al in orde. Maar er zijn evengoed makelaarskantoren die de notarissen op voorhand aan het werk zetten. Sowieso wordt elk dossier gelijk behandeld." 

36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Christian Alex

    De notarissen hebben in deze uiteraard gelijk. Grappig is dat makelaars de concurrentie van notarissen vrezen als bemiddelaar bij de verkoop. Wat een notaris bedoelt met een dossier dat in orde is, is een dossier dat aan allerlei (onnozele) wettelijke bepalingen voldoet. Een koper wil bijvoorbeeld het goed kunnen zien, een plan, de (bebouwde) oppervlakte, weten wat je mag (ver)bouwen, wat de huurprijs is als het verhuurd is en binnen redelijke termijn nuttig antwoord krijgen op een vraag.

  • jozef vermeeren

    Makelaars willen als je ze met de rug tegen de muur zet best werken voor 1,5 procent + btw hoor. De concurrentie in hun sector is moordend. Durf dit aan te kaarten en anders ga je toch gewoon naar een andere. Een optie is een openbare verkoop, dan schakel je de makelaar uit. Inhouden als de prijs je niet bevalt kost hooguit 1 000€.

Lees meer