Weervrouw Jill Peeters.
BELGA Weervrouw Jill Peeters.

Jill Peeters ruilt 'opwarming' voor 'klimaatverstoring'

Weervrouw Jill Peeters schrapt de woorden 'klimaatverandering' en 'klimaatopwarming' uit haar weerpraatjes, en spreekt voortaan alleen nog over 'klimaatverstoring'. "Dat toont beter aan hoe urgent het probleem is. 

Een verandering is niet per definitie slecht en zet niet meteen tot actie aan." En met opwarming zijn sommige mensen misschien bovenal blij. Bovendien legt die term te veel de focus op de temperatuur, meent Peeters. "Terwijl de verstoring van de neerslagpatronen een groter probleem is: het is aan droogte en overstromingen dat mensen sterven."

De term 'climate disruption' wordt volgens onze weervrouw al langer gebruikt door buitenlandse wetenschappers. "Ik ben zo vrij geweest deze te vertalen. Waarom? Wat verstoord of kapot is, kan ook weer gemaakt worden. Het woord zorgt daarom hopelijk voor meer actie. Want daar gaat het om." (SPK)

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mieke Vhuyst

    De afgelopen honderd jaar is al enkele keren van doemscenario veranderd. Komende ijstijd, opwarming, ijstijd, opwarming. Dan verandering, nu verstoring. Verandering klopt uiteraard, maar dan wel als natuurlijk verschijnsel. Er zijn twee doelen van de klimaatlobby: 1: melkkoe, 2: afleiding van echte problematieken. Dat is de realiteit.

  • Erwin De Baetselier

    tja als de "opwarming" niet zichtbaar is zoals je het eerst aan de mensen wijs gemaakt hebt moet je natuurlijk over iets anders beginnen praten.

Lees meer