Koning Filip.
EPA Koning Filip.

Koning zoekt tovenaar (m/v)

Koning Filip begint vandaag aan een nieuwe reeks consultaties met de tien partijvoorzitters. Tegen woensdag hoopt hij een opvolger voor Koen Geens voor te stellen, die de formatie nieuw leven kan inblazen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Hij heeft altijd snel geschakeld, maar na het ontslag van koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) ziet ook koning Filip geen andere optie dan even zijn tijd te nemen. Omdat de emoties hoog oplopen en zijn opties stilaan uitgeput raken. Omdat verkiezingen steeds meer onvermijdelijk worden en er stilaan een tovenaar nodig lijkt om uit deze impasse te geraken. 

Vandaag start de koning een rondje consultaties met de partijvoorzitters. Daarvoor neemt hij de tijd tot en met woensdag. Alle tien partijen die nog rond de tafel zitten, zullen opnieuw de revue passeren: N-VA, PS, CD&V, sp.a, Open Vld, MR, Groen, Ecolo, maar ook de mini-partijen cdH (vijf Kamerzetels) en Défi (twee zetels). De eerste die vandaag langskomt, is cdH-voorzitter Maxime Prévot, gevolgd door Groen-voorzitster Meyrem Almaci en N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Tussen de partijvoorzitters werd dit weekend al druk getelefoneerd over wie het best aan zet zou komen. De Wever is alvast uitgesloten, nu de paars-gele piste de definitieve doodsteek heeft gekregen van Magnette. Er wordt nu vooral gekeken richting sp.a en Open Vld om andere pistes te onderzoeken. Het meest realistische alternatief is de zogenaamde Vivaldi-coalitie, een paars-groene regering met CD&V. De vraag is wie de gekrenkte CD&V daartoe kan overtuigen.

Lees ook: 

CD&V met de C van colére: “Wij zijn niet de dweil van de Wetstraat” (+)

“Wie koning ook kiest, paars-geel wordt het niet” (+)

Slangen op maandag: “Ons verkiezingssysteem kampt met een aantal constructiefouten” (+)

Welke coalities zijn nu nog mogelijk? (En bouw zelf je coalitie)

136 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Liliane Vervliet

    De raad van de tovenaar :nu 2 het veld insturen die tot de verliezers horen van de verkiezingen!

  • Therese Van Moere

    Iedereen van de Vlaamse Belg zegt altijd maar vb ik ben ook Vlaming en meer Belg tellen onze meningen dan niet meer ik ben eggen vb stemmer

Lees meer