2

Leuvense hoogleraar opnieuw betrapt op fraude

Politicoloog en socioloog Marc Hooghe (KU Leuven) heeft zich weer schuldig gemaakt aan wetenschapsfraude. Dat bevestigen rapporten van zijn eigen universiteit en de overkoepelende Vlaamse Commissie, blijkt uit onderzoek van De Morgen. Vandaag werkt Hooghe officieel nog altijd als gewoon hoogleraar in Leuven.

Marc Hooghe publiceerde tussen 2014 en 2017 artikels onder zijn eigen naam, hoewel ze hoofdzakelijk werden geschreven door medewerkers. Hij verwijderde hun namen van de artikels, diende ze in voor publicatie bij wetenschappelijke tijdschriften en bracht de betrokkenen daarvan nooit op de hoogte. Auteurskwesties zorgen wel vaker voor betwisting onder academici, maar het zou om een uitzonderlijke en verregaande vorm van wetenschappelijke fraude gaan.

De bal ging aan het rollen toen enkele gedupeerde (ex-)medewerkers een klacht indienden bij de Commissie voor Wetenschappelijke Integriteit van de KU Leuven. Sommige van de feiten werden ook door de overkoepelende Vlaamse Commissie voor Wetenschappelijke Integriteit behandeld. Beide met collega-wetenschappers bevolkte organen komen tot dezelfde conclusie: de feiten zijn gegrond en ernstig. De Leuvense commissie noemt de klachten zelfs "ernstig problematisch".

Schade aan de wetenschap

Twee jaar geleden bracht nieuwssite Apache al aan het licht dat de Leuvense integriteitscommissie klachten over wetenschapsfraude tegen Hooghe heeft behandeld. De recidive maakt dat de twee commissies zwaar aan de feiten tillen. "Gegeven het patroon van Hooghe ligt schade aan de wetenschap in de lijn der verwachtingen", stelt de Vlaamse overkoepelende commissie.

De fraudeklachten passen in een bredere context van wantrouwen en intimidatie, waarover meerdere ex-medewerkers getuigen tegenover 'De Morgen'. Dat leidde mee tot een negatieve evaluatie van Hooghe in 2017.

Vertrouwelijke sanctie

De feiten waaraan Hooghe zich volgens de rapporten schuldig gemaakt heeft, gelden als de zwaarste vorm van auteursfraude, zegt Gustaaf Cornelis, VUB-professor gespecialiseerd in wetenschapsfraude.

In het geval van zware inbreuken op de wetenschappelijke integriteit, zoals hier het geval is, zijn vier verschillende sancties mogelijk: een schriftelijke blaam, schorsing, terugzetting in graad en ontslag. Rector Luc Sels reageert dat er een sanctie is uitgesproken. Welke blijft 'vertrouwelijk'. "De feiten wogen voor mij te zwaar om het te houden bij de sancties die ik als rector zelf kan uitspreken, namelijk een (al dan niet schriftelijke) blaam of schorsing", zegt hij.

Voor de zwaardere sancties -terugzetting in graad of ontslag - moet de rector een voorstel doen aan de Tuchtcommissie. Sels: "Dat deed ik en er is een sanctie uitgesproken. Wat die specifiek is, maken we niet publiek."

Ook wachten medewerkers die klachten indienden nog op antwoord. "De huidige procedures bepalen dat benadeelden niet op de hoogte worden gebracht van sancties", zegt Sels daarover. De rector geeft aan dat dat in de toekomst misschien anders kan.

Professor Hooghe - die nog als gewoon hoogleraar en lid van de KU Leuven op de website van de instelling staat - was ondanks herhaalde pogingen via e-mail en telefoon niet beschikbaar voor commentaar. Hij wilde enkel in één zin kwijt dat het volgens hem gaat om bekende feiten. Dat klopt niet, volgens informatie van 'De Morgen'. (DM)

2

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc Baeyens

    Zijn politieke uitspraken zijn ook altijd met een korreltje zout te nemen, laat staan te geloven.

  • rik lagrou

    Net zoals ander beroepen betaald worden als niet volgens..doet , wat langer wachten om loon soms+5j Dan is niet moeilijk !Alles onderzoeken of bepaalde schrift al bestaat Geen nieuwe tekst geen zekerheid loon

Lees meer