Steeds meer baby's krijgen de achternaam van hun moeder mee.
thinkstock Steeds meer baby's krijgen de achternaam van hun moeder mee.

Meer kinderen krijgen naam van moeder

Van alle baby's die vorig jaar geboren werden, kregen er 5.773 de achternaam van hun moeder. Het aandeel van de 'mama's-kindjes' is daarmee in één jaar met 38% gestegen. Toch wordt er in bijna negen op de tien gevallen nog altijd voor de naam van de vader gekozen.

Sinds 8 mei 2014 hebben ouders bij de geboorte van een kind vier opties wat de familienaam betreft: de naam van de vader, die van de moeder of een combinatie van beide in een volgorde naar keuze.

Waar in 2017 nog maar in 4,25% van de gevallen voor de achternaam van de mama gekozen werd (4.295 op een totaal van 101.071 aangegeven kinderen), ging het in 2018 al om 5,86% (5.773 op 98.547 aangiftes). Verhoudingsgewijs is dat een stijging met 37,9%.

Open Vld-Kamerlid Sandrine De Crom, die de cijfers opvroeg, ziet een verklaring in het toenemende aantal alleenstaande moeders. "De persoon die het kind gaat aangeven op de gemeente beslist", zegt ze. "Als de papa niet officieel op de voorgrond staat - omdat er geen huwelijk of prenatale erkenning is, bijvoorbeeld - kiest de mama de naam. En ik ga ervan uit dat zij dan vaak bewust voor die van haarzelf opteert."

De populairste keuze blijft de naam van de vader, vorig jaar goed voor 88%. Slechts 6% gaat voor een combinatie van twee namen: 5% zet die van de papa voorop, 1% die van de mama.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Wendy Bergen

    Reden hiervoor zijn de vaders die na verwekking nergens meer te bespeuren zijn.

Lees meer