Archiefbeeld.
EPA Archiefbeeld.

N-VA wil in vrachtwagen klimmen strafbaar maken

N-VA wil het inklimmen van vrachtwagens strafbaar maken, met een straf tot één jaar cel. "Nu de brexit voor de deur staat en allicht meer transmigranten hun kans wagen om in het Verenigd Koninkrijk te geraken, willen wij het gerecht middelen aanreiken om krachtdadiger op te treden."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In 2017 werden 9.347 transmigranten tegengehouden door de politie, in 2018 waren dat er al 12.848. "Het lijkt erop dat het cijfer dit jaar lager zal liggen, maar alleen al in West-Vlaanderen houdt de politie gemiddeld 90 mensen per week tegen die illegaal naar het Verenigd Koninkrijk proberen te reizen", vertelt Vlaams Parlementslid Maaike Devreese (N-VA), die de cijfers opvroeg. In 2016 werd het binnendringen van een haven als een misdrijf gecatalogiseerd - iets waar veel transmigranten zich aan wagen. Tegenover een eerste poging kan een celstraf staan van 6 maanden, bij verzwarende omstandigheden - zoals geweld of 's nachts - één jaar.

Afschrikmiddel

"Maar dat willen we uitbreiden", zegt parlementslid Christoph D'Haese (N-VA), die in de Kamer daarvoor een wetsvoorstel indient. "Want het probleem stelt zich niet alleen in de havens, maar ook op snelwegparkings. En dat zorgt voor een enorm onveiligheidsgevoel. Zeker nu de brexit voor de deur staat en er meer files worden verwacht, is de inschatting dat meer transmigranten hun kans zullen wagen om aan de andere kant van het Kanaal te geraken. Daarom willen we het inklimmen van vrachtwagens of andere rijdende/varende of vliegende toestellen ook strafbaar maken. De strafmaat wordt bovendien overal opgetrokken naar één jaar. Want iemand in voorlopige hechtenis nemen bij een straf van zes maanden is geen optie, dat kan wél vanaf één jaar. Een procureur kan een transmigrant nu in feite niet voorleiden voor een onderzoeksrechter. Daar passen we dus een mouw aan. We willen dat daders niet met de noorderzon verdwijnen. Het zal hopelijk een belangrijk afschrikmiddel zijn in de strijd tegen mensensmokkel. Als ze weten dat mensen hier in hechtenis kunnen worden genomen voor het inklimmen van vrachtwagens, zullen ze deze weg minder gebruiken." (IVDE)

111 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dirk N.M. Van Caekenberghe

    Waarom moeten wij de kaart spelen van de Engelsen? Ze willen Europa niet, ze willen de Euro niet, ze willen niets dan alleen de voordelen, niet de nadelen. Dat ze hun plan trekken. In plaats van de immigranten te proberen uit de vrachtwagens te halen zou het veel beter zijn van die mensen op een menselijke manier in een autocar plaats te laten nemen en om ze dan af te zetten in Dover of Folkestone of gelijk waar in ENGELAND. Probleem opgelost!

  • Elisabeth Van Beek

    Veel idee's van onze politiekers en gazetten-praat. De gewone burger betaalt de rekening en moet zich altijd aan de wet houden. Maar ja, ik kan geen tiental advocaten betalen . Ik vindt de voorstellen van onze regeringen de laatste jaren echte fantasie want er komt niets van in huis (Games of Thrones is bijna van hetzelfde niveau). Mensenrechten heeft ook mensenverplichtingen, medelijden opwekken om bezig te blijven en ons te sussen en niets oplossen

Lees meer