Een man stalkt een vrouw door haar te volgen. Foto ter illustratie.
getty Een man stalkt een vrouw door haar te volgen. Foto ter illustratie.

Nieuw voorstel stalkingalarm: “Laat daders elektronische armband dragen”

Er wordt nu écht werk gemaakt van de strijd tegen partnergeweld. De Kamer wil dringend een wetsvoorstel behandelen dat daders verplicht om een elektronische armband te dragen. Als ze te dicht bij het slachtoffer komen, gaat een alarm af. Minister Muylle moedigt het initiatief aan.

Nadat in enkele dagen tijd twee Belgische vrouwen vermoord werden door hun ex-vriend - vorige vrijdag in het Henegouwse Châtelet, dinsdag in het West-Vlaamse Wevelgem - drongen experts aan op een betere bescherming van slachtoffers van partnergeweld. Die oproep is niet in dovemansoren gevallen. De Kamer heeft gisteren unaniem ingestemd om een wetsvoorstel van cdH over een stalkingalarm hoogdringend te bespreken.

Anders dan bij het proefproject in Gent - waarbij slachtoffers het alarm kunnen doen afgaan met een druk op de knop - is in het nieuwe voorstel sprake van een elektronische armband die gedragen moet worden door de gewelddadige ex-partner. Net als bij een enkelband kan het apparaatje niet door de persoon zelf verwijderd worden. Het slachtoffer dient dan weer een 'ontvangstbox' te dragen. Zodra de stalker te dicht in de buurt komt, krijgt die persoon een bericht. En als de dader een 'verboden zone' betreedt, worden de ordediensten automatisch verwittigd. Volgens de indieners van het voorstel heeft het systeem in Spanje alvast geleid tot een forse daling van het aantal gevallen van huiselijk geweld en het aantal moorden op vrouwen.

De Vrouwenraad is voorstander van het alarm en roept minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V) op om het wetsvoorstel zo snel mogelijk te bekijken en in de praktijk te brengen. In een reactie zegt Muylle dat ze het initiatief aanmoedigt en zal overleggen met de Vrouwenraad.

30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Janssen

    Een wet die niet wordt gehandhaafd, werkt niet.Sinds stalking strafbaar werd veranderde er niks. Stalkers horen een goed pak slaag te krijgen dat de schrik er goed inzit anders blijven ze doorgaan want nu ze mogen ongestraft hun partner vermoorden want ze wagen zich onaantastbaar.Politie mag hardleerse stalkers eens goed taseren, dat zou wel helpen.

  • Rachel Cousse

    Vind het goed nieuws dat men bezig is met het stalk probleem, want het blijft vaak, en helaas, niet enkel bij stalken. Er zijn mannen die snel het gevoel hebben dat een vrouw hun bezit is. En ja, het gebeurd natuurlijk ook omgekeerd, maar meestal zijn het toch mannen die stalken. Ik spreek van ondervinding, mijn dochter is jaren gestalkt door haar ex, hij heeft al mogen proeven van enkele maanden cel, op het moment is hij al een tijd rustig, een opluchting maar we houden steeds ons hart vast.

Lees meer