8 Danneels was niet bang van de media, daaraan had hij mee zijn populariteit in Vlaanderen te danken. Ook programma's van het lichtere genre, zoals 'Klasgenoten' op VTM (1990), schuwde hij niet.
HLN Archief Danneels was niet bang van de media, daaraan had hij mee zijn populariteit in Vlaanderen te danken. Ook programma's van het lichtere genre, zoals 'Klasgenoten' op VTM (1990), schuwde hij niet.

Exclusief voor abonnees

Onze columnist Rik Torfs over Danneels: "In zekere zin leidde hij een tragisch leven"

Rik Torfs was er 42 jaar geleden bij toen Godfried Danneels bisschop werd. Nu neemt hij afscheid

Toen Godfried Danneels op 18 december 1977 in de kathedraal van Antwerpen tot bisschop werd gewijd, was ik erbij, als student Rechten en Kerkelijk Recht, ergens achteraan in een zijbeuk. Een indrukwekkende plechtigheid! De Kerk was machtig. Toch waren er tekenen die op een crisis wezen. Minder priesterroepingen. Onderpastoors die het ambt verlieten om te trouwen. Een dalend aantal kerkgangers. Maar zoals het altijd gaat met verval, in de beginfase kun je het een tijdlang ontkennen - ook al weet je dat het er is.

Je hebt 6% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • pol van de velde

    Hij was ook maar een mens, kocht zijn bevrediging en had nu en dan wat te veel alcohol op, zodat hij s'nachts uit zijn Golfje viel bij het uitstappen, aan zijn woning tegenover café "Dodoens" te Mechelen. Het waren toffe tijden toen. Het gaat je goed hierboven Godfried.

  • Jan vanderwallen

    Iedereen in de kerk leidt volgens mij een tragisch leven. Het celibaat afschaffen zou een stap in de goede richting kunnen zijn.

Lees meer