2 Alexander De Croo
Photo News Alexander De Croo

Exclusief voor abonnees

Onze opinie. Vier jaar lang had de regering-Michel geen Marrakesh-crisis nodig om uit te blinken in budgettaire nonchalance

Puffen, blazen, zweten: zo ziet ons activiteitenpakket voor de rest van de week eruit, volgens de weerman van de VRT. Zijn VTM-collega krijgt het er nog warmer van: hij verwacht dat het KMI eerstdaags een 'code rood' voor hitte afkondigt, wat een primeur zou zijn voor ons land. In de politiek, waar zin voor drama een gewaardeerder talent is dan in de meteorologie, wordt zo'n 'code rood' wel vaker afgekondigd. 

Gisteren stuurde minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) er eentje naar N-VA en PS, de partijen waarvan iedereen - behalve zijzelf - verwacht dat ze hun onderlinge tegenstellingen overbruggen om een nieuwe federale regering te vormen. Volgens de liberaal is de speeltijd voorbij, nu het Monitoringcomité heeft vastgesteld dat het begrotingstekort voor dit jaar oploopt tot een slordige 7 miljard, terwijl de regering-Michel op minder dan de helft mikte - voor ze in december schielijk bezweek aan de verkiezingskoorts van N-VA en MR. Met een volwaardige regering en een uitgevoerde arbeidsdeal had ons land kunnen bijsturen toen duidelijk werd dat de economische groei en sociale uitgaven in de verkeerde richting evolueerden, luidt het.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:

49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • lodewijk maesen

    zolang je sociale uitkeringen blijft cadeau doen zonder dat de sociaal zwakke niets ervoor moet dodn...tja

  • vanaeken jokke

    Dirk Vangossum Toen Elio startte was het begrotingstekort 98.8 % na twee jaar was het tekort 106.8 %.Zo geweldig was zijn prestatie en dat zonder noemenswaardige tegenslagen.Hij gebruikte de banken crisis om zijn slecht beleid te maskeren.Deze regering kende wel tegenslagen,aanslagen en migranten crisis en de verborgen lijken die Elio voor miljarden had achter gelaten.

Lees meer