Michiel (20) en Amber (12) zijn de enige nog levende broer en zus ter wereld met de ouderdomsziekte progeria.
Sebastien Smets - Photonews Michiel (20) en Amber (12) zijn de enige nog levende broer en zus ter wereld met de ouderdomsziekte progeria.

Exclusief voor abonnees

Patiënten met weesziekten hebben officieel geen beperking, dus ook geen uitkering: "Michiel en Amber zijn niet ziek genoeg"

's Lands bekendste progeriapatiënt Michiel (20) is volgens controleartsen niet ziek genoeg om een ziekte- of invaliditeitsuitkering te krijgen. Op een werkloosheidsuitkering heeft hij pas recht vanaf z'n 21ste. Dus krijgt hij nu... helemaal niets. Voor mensen als hij, met een zeldzame, genetische aandoening, moet er een aparte categorie komen, vindt Open Vld. Ook wie aan autisme lijdt zou in aanmerking moeten komen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vindt dat mensen met weesziekten - zeldzame aandoeningen, vaak van genetische oorsprong - aanspraak moeten kunnen maken op een nieuwe, op hun maat gemaakte uitkering. Daar zou ze in de volgende legislatuur werk van willen maken. "We denken hierbij specifiek aan progeriapatiënten", zegt Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld), die mee aan de kar trekt. "We zijn aan het onderzoeken of ook andere zeldzame aandoeningen hiervoor in aanmerking zouden kunnen komen. We denken ook aan mensen die lijden aan autisme."

Je hebt 22% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Martine Massaer

    Vind het erg dat wij Belgen , die belastingen betalen ,nooit recht hebben op iets. Altijd maar betalen, betalen , betalen... Zelfs zieke mensen worden afgestraft. Denkt ge dat die kinderen komedie spelen of wat !!!!

  • Ward Damen

    Ze gaan er weer iets aan doen .........zijn dat nu geen verkiezingen binnenkort ???

Lees meer