Bart De Wever en Elio Di Rupo, hier samen op de foto in 2014.
photo_news Bart De Wever en Elio Di Rupo, hier samen op de foto in 2014.

PS en N-VA keken elkaar al in de ogen

PS en N-VA hebben elkaar onlangs in de ogen gekeken. Officieel ging het om een ontmoeting tussen de formateurs van de regionale regeringen, Jan Jambon (N-VA) en Elio Di Rupo (PS). Maar Bart De Wever, Theo Francken en Paul Magnette schoven ook aan voor het federale onderonsje.

Twee rondetafelgesprekken met alle partijen (behalve Ecolo en cdH) konden informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders forceren. Maar onder de waterlijn bewoog er veel meer dan tot nog toe naar boven kwam. Elio Di Rupo zei gisteren dat hij een gesprek met N-VA niet uitsluit, tenzij het over confederalisme gaat. Hij maakte dus opnieuw een opening. Maar de PS-voorzitter hééft zijn N-VA-collega onlangs al diep in de ogen gekeken. 

Reynders en Vande Lanotte brachten de formateurs van de regionale regeringen samen. Naast Jan Jambon (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) schoven ook N-VA-voorzitter Bart De Wever, federaal N-VA-onderhandelaar Theo Francken en PS-kopstuk Paul Magnette mee aan tafel. Dat er over meer dan de regionale regeringen werd gesproken, is nogal wiedes. Gloort er hoop aan de horizon? Dat moet nog blijken, maar het is toch al een eerste stap.

Informateurs Reynders en Vande Lanotte krijgen van de koning extra tijd - tot begin oktober - om een paars-gele coalitie in de steigers te krijgen. Het duo werkt de komende weken over bepaalde thema's, zoals migratie, werkgelegenheid en pensioenen, concrete voorstellen uit en zal die aan de zes overgebleven partijen voorleggen. Zes, niet langer zeven: Groen ligt niet alleen uit de Vlaamse, maar voorlopig ook uit de federale formatie.

147 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Albert De Vries

    @André Herbots "A.De Vries houdt er het zot mee." Inderdaad, bedrijven centraliseren zich om de kosten te drukken en zetten daar, opdat dit zou slagen, intelligente mensen voor in. Daarentegen België splitst (bevoegheden) meer en meer én zet daar wat roepers voor in met als gevolg dat noch federaal, nog Vlaams,... er iets goed van bakt (behalve grote schulden). Wat leren we daar uit ?

  • Hendrik Goris

    Het enige wat nog realistisch is bij de uitspraken, die confederalisme in het belachelijke trekken, is twee stadsstaten bijmaken. Gent met 250K inwoners en Antwerpen met 500K, beide, de bevoegdheden erbij geven die nu naar de provincie gaan. Het hoeft niet per se voor mij, maar het zou kunnen werken. Nu is Vlaanderen ondanks zijn meerderheid altijd in de minderheid bij de huidige 3 gewesten Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Voor de rest ben ik niet bang dat Limburg zich zou (moeten) afsplitsen!

Lees meer