6 Die avond zit iedereen maar te wachten, tot Tom Van Grieken het podium zou bestijgen. "Blijkbaar mag de winnaar eerst speechen - dat wist ik niet."
BELGA Die avond zit iedereen maar te wachten, tot Tom Van Grieken het podium zou bestijgen. "Blijkbaar mag de winnaar eerst speechen - dat wist ik niet."

Exclusief voor abonnees

RECONSTRUCTIE. Één jaar na 26 mei 2019, de dag dat De Wever de 'paljas' een sms moest sturen: 'proficiat’

De kiesdag die ons politieke systeem dooreenschudde

"Toen onbekenden mij en plein public succes wensten aan het stembureau, dacht ik: dit komt goed." Morgen is het een jaar geleden dat Tom Van Grieken zijn partij zag herrijzen als een feniks en de klassieke partijen en N-VA hun wonden moesten likken. De dag zelf al had Wouter Beke een flashback naar 2010, toen de federale formatie 541 dagen duurde. En Bart De Wever besliste meteen: ik word geen minister-president. Reconstructie van de kiesdag die ons politieke systeem op losse schroeven plaatste.

Je hebt 4% van dit artikel gelezen

31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • guido Bervoets

    Toen journalist Bart Brinckman Tom Van Grieken voor de voeten wierp dat hij er onmogelijk zou in slagen om het land te splitsen en het geregeld te krijgen met de Waalse partijen was zijn enige verdediging dat anderen voor hem daar toch ook niet in geslaagd waren. Dus wat maakte het uit? Waarmee hij blijkbaar wilde zeggen dat hij en zijn partij evenveel recht hebben als de anderen om de mensen blaasjes wijs te maken.

  • Chris Devlaeminck

    VB en N-VA samen kan niet lukken zolang ze niet ruim 50% halen. De lijkt niet ver meer, 5,2%, maar dat is het wel. Zolang VB kiezers afsnoept van de N-VA zal het gezamenlijke percentage niet stijgen. En wees maar zeker dat ALLE andere 10% partijen liever het VB met 24,5% en N-VA 20,3%, dan VB 14,5% en N-VA 30,3%. Dus zijn alle andere partijen, uitgezonderd N-VA natuurlijk, de VB-kiezers heel dankbaar. Ze maken zelfs vivaldi mogelijk. Proficiat!!

Lees meer