Een man doneert bloed in Brussel.
BELGA Een man doneert bloed in Brussel.

Rode Kruis laat 6.000 bloedstalen per maand testen op antistoffen

Het Rode Kruis zal vanaf vandaag maandelijks 6.000 bloedstalen van haar gezonde, vrijwillige donoren laten controleren op antistoffen voor het coronavirus. Op die manier wil ons land zicht krijgen op de groepsimmuniteit onder de bevolking. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Bloeddonoren die de komende weken een bloedgift doen bij Rode Kruis Vlaanderen, kunnen hun toestemming geven dat hun bloed getest wordt op antilichamen tegen het coronavirus. Op die manier hoopt Sciensano, het Belgisch instituut voor Gezondheid, in kaart te brengen hoeveel mensen weerstand ontwikkelen tegen Covid-19.

Antistoffen

“We merken dat veel donoren nu denken dat ze bij een bloedgift automatisch getest worden op corona, maar dat klopt natuurlijk niet,” zegt Ine Tassignon van Rode Kruis Vlaanderen. “We sporen naar antistoffen die mensen meestal krijgen wanneer ze al in contact kwamen met het virus, en niet naar een besmetting. Dit wil niet zeggen dat die mensen ook ziek zijn geworden, veel donoren zijn zich er niet van bewust dat ze antistoffen in zich hebben.”

Het virus is niet overdraagbaar via bloed

Rode Kruis Vlaanderen

Groepsimmuniteit

Mogelijk zijn enkele donoren toch besmet wanneer ze bloed doneren, maar dat stelt geen probleem voor hun bloedgift. “Mochten ze besmet zijn, dan is de virale lading in hun bloed zo laag dat ze niet kan uitbreken bij een ontvanger”, verklaart Tassignon. “Het virus is niet overdraagbaar via bloed.”

De antilichamen kunnen tot een jaar in het lichaam aanwezig zijn. Bij een tweede golf van coronabesmettingen zal de opgebouwde groepsimmuniteit ervoor zorgen dat het virus minder hard toeslaat.

Lees ook:

Moeten we nu een mondmasker dragen of niet? “Er zijn voor gezonde mensen ook risico’s aan verbonden” (+)

Topdokter Pedro Brugada legt uit wie het meeste risico loopt: “Voel je je niet lekker? Ga niét zwaar sporten” (+)

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Tom Verwaest

    Voor diegenen die hier een gratis bloedanalyse in zoeken. Nee, je krijgt deze resultaten niet. Al maar goed want anders gaan deze opportunisten nu wel massaal bloed geven, daar waar men zich vroeger te goed voor voelden.

  • Paul Spyckerelle

    Zou het Rode Kruis in de toekomst de resultaten van de bloedanalyes bij bloedgifte, naar de huisdokter kunnen doorsturen, indien de bloeddonor dit vraagt? Dit kost zo goed als niks, en kan voor de donor en huisarts best nuttig zijn.

Lees meer