2 Gwendolyn Rutten.
Tomas Sisk / Photo News Gwendolyn Rutten.

Rutten blijft smeulend vuurtje oppoken

SCHAKELT DE WEVER TEGEN MAANDAG VERSNELLING HOGER?

"Hoe lang nog zal je ons geduld misbruiken, Bart De Wever?" Gwendolyn Rutten citeert Cicero om de N-VA-voorzitter uit zijn tent te lokken. Open Vld én de andere partijen verwachten de komende dagen dat de Vlaamse formateur pionnen verplaatst op het schaakbord. Maar waar staat elke partij op dat bord, dicht of ver van de koningin?

"Waarom zou je in godsnaam neen zeggen als je je in het programma van een regering kan vinden - niet dat van Vlaams Belang, maar van een regering. Als zij voldoende van hun punten laten vallen waarin wij ons niet kunnen vinden, zie ik niet in waarom het niet kan." Als het nog niet duidelijk was, zette Peter De Roover op Radio 1 de puntjes nog eens op de i: N-VA wil niet met de vinger worden gewezen voor het mislukken van de gesprekken met Vlaams Belang. Open Vld en CD&V moeten kleur bekennen. Een loze oproep van De Roover, want het antwoord kent hij: nee, non, nein. Bij Open Vld en CD&V vragen ze zich af in hoeveel talen ze hun veto nog eens moeten herhalen. Open Vld gooide een interview met Rutten online waarin ze allerlei argumenten opsomt. "Quousque tandem abutere, @Bart_DeWever, patientia nostra?", tweette de jarige Rutten vervolgens. Een Latijns citaat van de Romeinse politicus Cicero, toen die Catilina vroeg hoe lang hij hun geduld nog op de proef zou stellen. Of hoe ze het smeulende vuurtje dat de Vlaamse formatie is, nog wat oppookt.

Chinese Muur

Tien dagen geleden vroeg Rutten De Wever ook al klare wijn te schenken over het Belang. En dat deed hij, zeggen liberale bronnen. In een derde gesprek met Rutten vorige vrijdag. Erg lang zal er niet meer worden gesproken met het VB, is de indruk. Al heeft Tom Van Grieken daar geen aanwijzingen voor. Maar voor 1 juli, de dag dat de federale informateurs opnieuw naar de koning gaan, wordt een manoeuvre verwacht. Van 6 juli tot 14 juli is De Wever als burgemeester van Antwerpen op werkbezoek in Colombia en staan de onderhandelingen allicht op een lager pitje. Alleen door het VB te lossen, kan de Vlaamse formatie versneld worden. En het kan de federale formatie misschien ook helpen: het geflirt met het Belang zorgt voor een nog hogere 'Chinese Muur' tussen N-VA en de Franstaligen. Rutten is de potentiële coalitiepartner die zich het luidst laat gelden. De liberalen krijgen dan ook het gevoel dat De Wever hen zeker niet wil dumpen. Niet onlogisch, in de campagne leek Open Vld al scotché aan N-VA. De vraag is vooral: wie wordt de derde partij? Peter De Roover zei dat op PVDA na alle partijen het nog min of meer zien zitten. De meest evidente keuze is CD&V, want de huidige Vlaamse regering biedt met 70 van de 124 zetels de meest comfortabele meerderheid. Maar Michel-I heeft wonden geslagen tussen de voormalige kartelpartners. Gisteren vochten Theo Francken (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) nog een stevig robbertje uit op Twitter.

Paars-geel

Een andere keuze waar De Wever mee kan leven, is de Antwerpse paars-gele coalitie: N-VA, Open Vld en sp.a. Al is ze minder evident door haar krappe meerderheid. En de Vlaamse socialisten voelen zich na de klappen op 26 mei niet geroepen om een rechtse regering te depanneren. Maar de intenties van John Crombez zijn flou. Nieuwkomer Melissa Depraetere werd snel teruggefloten na haar pleidooi voor een oppositiekuur. En na 14 oktober was de strategie: zoveel mogelijk besturen - vanop de oppositiebanken is het moeilijker om potten te breken. Laatste in de rij voor formateur De Wever is Groen. Officieel zit Meyrem Almaci nog aan tafel. Dat de groenen niet zelf opstappen, komt omdat de kans om federaal te besturen reëel is. Maar die regering staat voor een serieuze sanering en de vraag bij enkele toppers daarbij is: welk verhaal heb je dan binnen vijf jaar? Daarom opperen sommigen om Vlaams ook mee te doen - want daar is meer marge voor beleid. Maar het is absoluut niet evident om dat te verkopen aan de achterban, laat staan aan Ecolo - die de deur stevig op slot houdt voor N-VA.

2 Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten daagde Bart De Wever gisteren uit met een spreuk van Cicero.
BELGA Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten daagde Bart De Wever gisteren uit met een spreuk van Cicero.

163 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marinka Debaveye

    De grootste eisen komen in België van de kleinste partijen. Ze snappen echt niet dat ze alles kwijt gespeeld zijn hoor!

  • Paul Stausens

    Gwendoline, de wael is tijdelijk voorzitter van het parlement, is dat nog niet genoeg voor een partij die bijna dood en begraven is?

Lees meer