Archiefbeeld.
Baert Marc Archiefbeeld.

Spoorbonden willen volgende week donderdag staken

De kans is reëel dat er volgende week donderdag, 19 december, weinig of geen treinen zullen rijden. Spoorbonden ACOD en VSOA hebben een aanzegging voor een 24-urenstaking ingediend. Intussen heeft ook de onafhankelijke spoorbond OVS zich aangesloten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Directie en vakbonden proberen morgen de staking volgende week bij het spoor alsnog te vermijden. In de loop van de namiddag is een verzoeningsvergadering gepland, zo bevestigt zowel de socialistische vakbond als HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel.

Blijft ook een ultieme verzoeningspoging zonder positief gevolg, dan wordt het treinverkeer vanaf woensdag 18 december om 22 uur gedurende 24 uur minstens zwaar verstoord. De christelijke vakbond ACV doet voorlopig niet mee. De bond zegt de vergadering af te wachten.

Het conflict draait rond een ontwerp van sociaal akkoord voor de periode 2020-2022 bij de spoorwegen. De socialistische en liberale spoorbond vragen onder meer een loonsverhoging van 1,1% en het behoud van de 36-urige werkweek. In afwachting van de verzoeningsvergadering startte HR Rail, de eigenlijke werkgever van het spoorpersoneel, de procedure op om tijdens een eventuele staking een minimale dienstverlening te voorzien.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • peter servranckx

    Ik dacht dat ze te weinig personeel hadden !! Maar ze staken om minder te werken (36u/week)voor meer loon (+1,1%). Mooi is dat.

  • Gregory Maurisse

    Tof zeg alweer een ambtenarenstaking. Bedankt dat jullie het belastingsgeld dat uit de privésector wordt geïnd om jullie lonen te betalen zo gebruiken. Beschamend.

Lees meer