Steeds minder jongeren kiezen voor een talenopleiding. Het aantal studenten daalde in vijf jaar tijd met 23%, blijkt uit onderzoek van de VUB.
BELGA Steeds minder jongeren kiezen voor een talenopleiding. Het aantal studenten daalde in vijf jaar tijd met 23%, blijkt uit onderzoek van de VUB.

Studenten willen geen talen meer leren

23% minder inschrijvingen in 5 jaar

Steeds minder jongeren kiezen voor een talenopleiding. Het aantal studenten daalde in vijf jaar tijd met 23%, blijkt uit onderzoek van de VUB.

Tussen de academiejaren 2012-2013 en 2017-2018 steeg het totaal aantal studenten in Vlaanderen van zo'n 225.000 naar 239.000. Tegelijkertijd zagen de opleidingen Toegepaste Taalkunde en Taal- en Letterkunde samen het aantal inschrijvingen met 23% dalen, zo blijkt uit onderzoek van de VUB op basis van gegevens van de Vlaamse overheid. Dat schrijft 'De Morgen'.

In vijf jaar tijd zakte het aantal Taal- en Letterkundestudenten tot 3.263 (-26%). Ook het aantal 18-jarigen dat voor de opleiding kiest, is in vrije val: van 814 naar 537 (-34%). Voor alle duidelijkheid: die studenten hebben niet voor een andere academische talenopleiding gekozen. Bij Toegepaste Taalkunde is het aantal inschrijvingen teruggelopen van 3.376 studenten in september 2012 tot 2.710 in september vorig jaar (-20%).

"Zelfs voor mijn vakken Engels, waarvan je toch zou denken dat het een populaire taal is, zijn de aula's nu minder gevuld dan pakweg tien jaar geleden", zegt Alex Housen, professor Engelse Taalkunde en Taalverwerving. Volgens professor Meertaligheid Esli Struys daalt de instroom van sterkere leerlingen. "Veel studenten uit de richtingen met meer wiskunde in het secundair onderwijs kiezen niet meer voor talen, terwijl dat vroeger wel zo was. De keuze voor talen wordt steeds vaker een negatieve keuze."

Onderwijsminister Crevits (CD&V) geeft aan dat de interesse van studenten moeilijk te voorspellen valt. "We zien dat steeds meer jongeren de keuze maken om hun studies in wetenschapsrichtingen te volgen. De arbeidsmarkt vraagt ook al enkele jaren meer en meer naar die hoogopgeleide technische profielen." (RA)

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Claudia Rosseel

    Je bent er ook totaal niets mee. Men vraagt mensen met technische, economische, medische kennis, geen mensen die enkel talen kennen. Als vertaler word je uitgebuit. Je wordt aangesproken op het einde van een proces, de vertaling was liefst gisteren al klaar, en het mag niets kosten want het budget is op en zo'n simpel werk hoeft echt niet duur te zijn.

  • Andy Casteels

    Installeer de juiste app op je GSM en ik lees nu een volledig boek in het chinees, turks of japans. Die app wordt ook steeds beter en beter, binnenkort wordt gesproken taal ook vertaald. Dus talen gaan steeds minder en minder belangrijk worden naarmate de technologie evolueert. Binnen tien jaar volgt letterlijk niemand nog die studie. Technologie kan alles beter dan mensen. ALLES.

Lees meer