2 Commercieel directeur Tim van den Bergh van Sunweb.
Gregory Van Gansen / Photo News Commercieel directeur Tim van den Bergh van Sunweb.

Sunweb betaalt CO2-compensatie voor al haar reizigers (zonder dat u daar een cent voor betaalt)

Wie een reis boekt bij Sunweb, draagt z’n steentje bij voor het klimaat zonder dat in z’n portefeuille te voelen. De reisorganisatie betaalt voor de CO2-uitstoot van al haar vakantiegangers - van vlucht tot hotel. “We weten dat CO2-compensatie niet de oplossing is voor klimaatverandering, maar de reisindustrie moet nu wel actie ondernemen.”

Opgelet: de vakantiesfeer slaat misschien wel om als u op dit moment in het drukke New York verblijft of deze herfstvakantie nog van plan bent erheen te vliegen. Met een retourtje naar The Big Apple jaagt u 3 ton CO2-equivalenten de lucht in - alle broeikasgassen die zijn omgerekend naar de opwarmende kracht van CO2. Volgens klimaatexpert Pieter Boussemaere is dat “meer dan de uitstoot van een gemiddelde Vlaming die een jaar met de wagen rijdt, aankoop en onderhoud inbegrepen”. Hoewel we almaar vaker ‘groener’ willen vliegen, stort nog geen Belg op tien een klimaatbijdrage om de CO2-uitstoot van zijn of haar reis te compenseren.

Wat de reiziger niet zelf doet, moet dan maar de reisorganisatie doen, vinden ze bij de Sunweb Group, een van de grootste reisaanbieders in Europa. Wie vanaf vandaag een zon- of skibestemming boekt bij Sunweb of Eliza Was Here, reist standaard volledig CO2-neutraal. Dat geldt ook voor klanten uit Nederland, Denemarken, Zweden, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk. “Uit onderzoek blijkt inderdaad dat te weinig reizigers bij hun boeking aanvinken om hun CO2-uitstoot vrijwillig te compenseren, als die optie er is”, zegt commercieel directeur Tim van den Bergh. “Die kosten nemen wij nu voor onze rekening. We hebben zelf lang nagedacht over hoe we een klimaatbijdrage konden leveren die er echt toedoet. Alleen een compensatie betalen voor de vlucht leek ons niet voldoende.” 

Ook hotels

Sunweb zorgt dus ook voor een CO2-compensatie voor busreizen, transfers op locatie en accommodaties. In tegenstelling tot veel andere organisaties betaalt de reiziger geen extra kosten: “Hij betaalt geen meerprijs en onze reizen worden ook niet duurder”, vervolgt Van den Bergh. “Het klopt dat dat voor ons een grote hap uit het budget is - met een paar honderdduizend euro komen we er niet - maar duurzaamheid is zo’n belangrijk ding voor de toekomst. Onze klanten geven er om, en ook onze personeelsleden. Het enthousiasme was nooit groter dan het voorbije halfjaar toen achter de schermen aan dit project gewerkt werd. We weten dat dit niet dé ultieme oplossing is om klimaatverandering tegen te gaan, maar het is wel cruciaal dat de reissector actie onderneemt.”

De CO2-uitstoot per reis wordt dus berekend aan de hand van enkele parameters. Het compensatiegeld gaat naar projecten die die uitstoot met dezelfde hoeveelheid beperken. Eind 2020 kan het bedrijf aantonen om hoeveel ton CO2 het precies gaat. 

“Al zetten we met ClimateCare in op minimaal 350.000 ton CO2 volgend jaar. Elk daaropvolgend jaar gingen we het engagement aan om 10% meer CO2 te compenseren gelinkt aan de minimale groei die we verwachten. We weten natuurlijk niet op voorhand welke reizen onze klanten zullen boeken - de uitstoot van een all-in naar Egypte is anders dan die van een vliegreis naar Frankrijk.” 

Windmolens

Het geld zal worden besteed aan nieuwe windmolenparken in India die elektriciteit genereren voor 76.000 huishoudens. “Voor veel reizigers klinkt dat een ver-van-hun-bed-show, en ook intern kwam de vraag om in te zetten op projecten dichter bij huis - we zijn een Belgische organisatie met veel Griekse klanten. We zouden daar bomen kunnen planten - ook heel goed en mooi -, maar eigenlijk bereik je er niet veel meer mee. Europese projecten worden al gesubsidieerd. In India zou het windmolenpark nooit zonder onze steun kunnen bestaan. Daar investeren heeft dus een veel groter effect op klimaat.”

2 Commercieel directeur Tim van den Bergh van Sunweb.
Gregory Van Gansen / Photo News Commercieel directeur Tim van den Bergh van Sunweb.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frank Joos

    Trekken ze gewoon af van HUN belastingen. Dus ook nog minder inkomsten voor de overheid, en zij lopen weg met de eer.

  • Sven Kerstens

    Waarom in India en niet in Vlaanderen?

Lees meer