Stress op het werk.
thinkstock Stress op het werk.

Tijdskrediet bezorgt collega's stress

Collega's die loopbaanonderbreking nemen, zorgen voor stress bij het team dat 'achterblijft' op de werkvloer. Dat zeggen zes op de tien werkgevers. In 41% van de gevallen wordt ook nooit naar vervanging gezocht. "Loopbaanonderbreking is een goed systeem, maar het is een mes dat aan twee kanten snijdt", zeggen arbeidsexperts.

Loopbaanonderbreking, tijdskrediet of thematisch verlof is het middel bij uitstek om je professionele leven even op pauze te zetten. Om vakantie te nemen, bijvoorbeeld, maar ook om tijd te maken voor je gezin of om voor een ziek familielid te zorgen. 60% van de werkgevers is ervan overtuigd dat zo'n onderbreking de balans tussen werk en privé van hun personeel bevordert. Dat blijkt uit cijfers van Partena Professional na een rondvraag bij 222 bedrijven. Alleen: terwijl de ene werknemer de stress tijdelijk van zich af schudt, zorgt het voor het achterblijvende team net voor meer druk. Dat geven liefst zes op de tien werkgevers toe. 41% zoekt ook nooit vervanging tijdens die periode.

Krapte

"Vroeger, toen loopbaanonderbreking in het leven geroepen werd om extra werk te creëren, waren werkgevers verplicht om extra mensen in te schakelen", zegt arbeidsexpert Jan Denys. "Vandaag is het een maatregel geworden om werk en privé beter op elkaar af te stemmen, zijn de formules diverser geworden en is het simpelweg niet altijd meer mogelijk om werknemers zomaar te vervangen. Zoek maar eens iemand die een viervijfde werkweek kan opvullen door slechts één dag per week te komen werken. Bovendien is er krapte op de arbeidsmarkt."

Slechts 18% van de werkgevers zorgt áltijd voor een vervanger en dus moet, in het overgrote deel van de bedrijven, door het overgebleven team meer of efficiënter gewerkt worden. "Loopbaanonderbreking is een mes dat aan twee kanten snijdt. Het tijdelijk verlaten van de arbeidsmarkt zonder je job te verliezen is een goed systeem. Maar het heeft ook een keerzijde. Het is lastig voor de rest van het team, dat mag niet genegeerd worden."

Alles op tafel

Bovendien blijkt ook de terugkeer van de werknemer niet altijd even vlot te verlopen. Slechts een kleine 8% van de werkgevers zegt dat de persoon in kwestie met meer energie of loyaler terugkeert naar de werkvloer. "Daarom is het belangrijk dat zo'n uit- en instap goed begeleid en voorbereid wordt", raadt professor Arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven) aan. "Werkgever en werknemer moeten hun verwachtingen op tafel leggen. Het is niet de bedoeling dat iemand halftijds gaat werken, maar nog altijd voltijds werk op z'n stapel krijgt. Minstens even belangrijk is het om de collega's erbij te betrekken. Je hebt recht op loopbaanonderbreking en die mag ook geen schuldgevoel tegenover de overblijvers creëren, maar de beslissing moet wel gedragen worden. Dan kunnen goede afspraken tussen alle partijen wonderen doen."

43 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ronny Martin

    Origineel was het dan ook de bedoeling dat er daardoor meer personeel aan de bak kwam.

  • Jef Lois

    Dit moet afgeschaft net als vaderschapsverlof dat moeten wij allemaal betalen. Als ze willen thuis blijven zoals in vaderschapsverlof laat hen doen maar stop met hen te vergoeden via de VDAB volgens mij zijn het luieriken anders niks. Wij hadden twee dagen bij een geboorte en zijn er ook gekomen verwend zijn ze tegenwoordig niks meer niks minder.

Lees meer