5 Bjorg Lambrecht.
RV Bjorg Lambrecht.

Exclusief voor abonnees

Twee maanden na de dood van Bjorg Lambrecht (22): “We hebben hem nooit zo gelukkig gezien als op zijn laatste dag”

Twee maanden is het intussen geleden dat Bjorg Lambrecht, de Kleine Coureur die op het punt stond om de wielerwereld te bestormen, ten grave werd gedragen. Thuis, in Knesselare, geeft de tuin nog altijd geheimen van hem prijs. En zijn naasten - zijn ouders, zus, vriendin en schoonbroer - ontdekken nog wel meer mooie dingen van de talentvolle jongen die ze zo hebben liefgehad. Herinneringen ophalen is pijnlijk en troostrijk tegelijkertijd. "We hebben Bjorg nooit zo gelukkig gezien als op de laatste dag van zijn leven."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Zijn witte T-shirt, compleet met havermoutvlekken en al, ligt netjes opgeplooid op de armleuning van een zetel in de living. Het shirt dat Bjorg Lambrecht daar achteloos achterliet voordat hij begin augustus vertrok naar de Ronde van Polen, die in de derde etappe zijn veel te vroege dood zou betekenen. Buiten in de tuin huppelt Miranda rond. Zijn konijn, dat hij in april, dierenvriend als hij was, op slinkse wijze had toegevoegd aan de familie Lambrecht. Hij wist goed dat er thuis geen dieren meer mochten bijkomen. Want er was al een cavia en er zwommen al veel vissen in de vijver. Dus had hij zijn ouders wijsgemaakt dat hij dat konijn ergens gevonden had. In werkelijkheid had hij het gekocht. Zijn moeder geloofde er geen woord van. En ze zei: "Dan zullen we het konijn op Facebook zetten, want gegarandeerd is er nu iemand naar dat diertje aan het zoeken." Maar Miranda, naar een personage uit Samson en Gert, mocht blijven. Zoals ook de vijver met de vissen er uiteindelijk toch kwam. Omdat Bjorg zo'n vijver wilde. Hij kreeg hier dikwijls zijn zin. En zoals Britt (19), zijn enige zus, daarover zal zeggen: "Ik vond dat niet eens moeilijk, nee. Want we waren hier thuis allemaal van hetzelfde gedacht: 'Wanneer Bjorg iets wilde, dan was dat gewoon... goed.'"

Ze zitten samen rond de tafel in de living. Bjorgs ouders Kurt Lambrecht (50) en Anje Blomme (49), Britt en haar vriend Arno Claeys (19), en zijn vriendin Carmina Clipea (20). Voor een eerbetoon dat de betreurde renner van Lotto Soudal zo hard verdient. "Ups en downs hier", verwoordt mama Anje hoe het met hen gaat. "Je wéét heus wel dat hij er niet meer is, maar dat besef is er niet altijd. Van de week nog had ik niet gemerkt dat Kurt 's nachts was opgestaan, ik hoorde het toilet doorspoelen en mijn eerste gedacht was: 'Het is Bjorg die thuiskomt.' En onmiddellijk daarna besef je het dan wel. 'Nee, dat kan niet, hé.'"

Britt moet aan de zijkant van het huis nog maar de steentjes horen kraken of ze denkt dat haar broer de oprit is opgereden. "We zitten hier allemaal nog in een fase dat we het niet kunnen plaatsen", zegt vader Kurt. "Je wil het niet aanvaarden, wil er niet aan toegeven. Om niet te moeten voelen dat hij er niet meer is. Omdat het dan precies makkelijker is, zo. Maar dan ineens, baf, gaat dat gordijn open en is dat besef er weer in alle hevigheid en krijg je een klop. Door de kleinste dingen soms. 'No Sound But The Wind' van Editors horen op de radio en terugdenken aan hoe Bjorg, die een mooie zangstem had, zo luid kon zingen in de badkamer dat je hem beneden in de keuken kon horen. Het zien van zijn sportschoenen in de kast."

5 Bjorg met zijn moeder Anje, vader Kurt en zus Britt, tijdens de laatste kerst met hun vieren.
RV Bjorg met zijn moeder Anje, vader Kurt en zus Britt, tijdens de laatste kerst met hun vieren.

Babbel bij de bus

Je hebt 15% van dit artikel gelezen

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Luc Berckmoes

    Als je een kind of geliefden moet af geven op te jonge leeftijd ook ander geliefden dat vergeet je nooit en het gebeurt meer en meer hou je vast aan de mooiste moment en probeer van door te gaan het is niet makkelijk

  • pieter hauben

    Blijft onwerkelijk om terug te lezen. Helaas veel te vroeg van ons heen gegaan

Lees meer