Foto ter illustratie.
ANP XTRA Foto ter illustratie.

Veel technisch werklozen kregen nog geen cent

Tal van werknemers die door de lockdown in tijdelijke werkloosheid terechtkwamen, wachten nog op hun uitkering voor de maand maart. Het gaat om vele duizenden Belgen. Het probleem is het grootst bij degenen die aanklopten bij de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen (HVW).

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De werklast bij de HVW steeg spectaculair door de invoering van tijdelijke werkloosheid wegens corona. In normale tijden betaalt de kas zo'n 12% van de werkloosheidsuitkeringen uit. Nu is dat aandeel gestegen tot vier op de tien. In maart ging het om 260.000 dossiers, in april kwamen er nog eens 115.000 bij. Aanvankelijk was het niet mogelijk om de aangifte online in te dienen, waardoor ze allemaal manueel ingevoerd moesten worden. Bijkomend probleem is dat de HVW vooral dossiers behandelt van werknemers en bedrijven die voor het eerst met (tijdelijke) werkloosheid te maken krijgen. Er schortte dus ook nogal wat aan de aangiften. Elke werknemer en/of bedrijf moest in dat geval persoonlijk gecontacteerd worden.

Gisteravond lagen bij de HVW nog 4.000 aanvragen die door de werknemer fout of onvolledig waren ingevuld, op verwerking te wachten. Hoeveel tijdelijk werklozen hun geld nog niet kregen omdat hun werkgever geen dossier indiende, te laat was of geen correcte gegevens doorgaf, kan men "momenteel niet precies becijferen", zegt woordvoerster Inge Huyghe. Maar ook dat aantal loopt zeker in de duizenden.

Bij de vakbonden zijn de betalingen voor maart zo goed als allemaal gebeurd. Bij het liberale ACLVB moeten nog een kleine 3.000 dossiers voor maart afgewerkt worden. In alle andere gevallen worden morgen al de uitkeringen voor april op de rekening gestort. Bij het ABVV wachten nog "enkelingen" op hun uitkering voor maart. Bij het ACV zijn ruim 300.000 betalingen gedaan en is 2% "hangende".

Lees ook: Duizenden werklozen wachten nog op hun uitkering van maart (+)

52 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Alain Ramoisy

    Aanvraag is al sinds 23 maart in behandeling bij het ABVV, tot op heden (15/05/) nog geen Eurocent ontvangen, informeren kan niet wegens niemand bereikbaar !!!, ondertussen blijven de facturen maar toekomen !!!

  • Bart Barocci

    Bij HVW geraak je zelf niet binnen. Telefoon nummer onbereikbaar en als er dan toch een beltoon volgt wordt er direct opgelegd. Mensen met vragen of ontbrekende formulieren kunnen nergens terecht. Mijn dochter probeert al weken haar C4 in orde te krijgen om volledige werkloosheid in orde te krijgen, probeer dit maar eens te doen nu alles gesloten is on-line moet gebeuren maar dat de site error geeft en je nergens terecht kan.

Lees meer