IS-strijders. Archieffoto.
afp IS-strijders. Archieffoto.

VS zetten druk op België: “Haal IS-strijders weg uit Syrië”

De Verenigde Staten sporen ons land aan Belgische IS-strijders en hun families te repatriëren uit detentiekampen in Syrië. Washington vreest dat ze er anders ontsnappen. Dat vernam 'De Morgen' van een topfunctionaris van het State Department, het ministerie van Buitenlandse Zaken.

"De beste manier om te verhinderen dat jullie IS-strijders ooit terugkeren naar het slagveld of naar terreurcellen, is ze repatriëren om bij jullie berecht te worden." Met die boodschap spoort een topfunctionaris van het State Department onze regering aan haast te maken met de repatriëring van de gevangen Belgische Syrië-strijders. De VS schatten hun aantal nog op "maximaal honderd". De voorbije jaren vertrokken 292 strijders vanuit ons land, waarvan minstens 142 gesneuveld zijn.

Sinds IS op het Syrische slagveld is verslagen, worden nu al 2.000 buitenlandse IS-strijders gevangengehouden. Het is de grote omvang van deze groep die Washington zorgen baart, want het gaat om geharde IS-strijders met slagveldervaring. Het zit Washington hoog dat België en andere EU-landen talmen. "Het ontbreekt jullie aan politieke wil." Het excuus dat de operatie logistiek te complex is, gaat er niet in. "Wij staan klaar om helpen. We maakten dat in onze contacten ook al duidelijk"

Overlast

De tijd dringt, ook om Belgische vrouwen en kinderen terug te halen. In al-Hol, van waaruit België deze maand nog zes weeskinderen evacueerde, ontsnapten al vrouwen met mensensmokkelaars.

De VS kanten zich ook tegen het ontnemen van de nationaliteit - "de ervaring met Osama bin Laden leert dat extremisten zich dan in fragiele staten kunnen hergroeperen" - en zijn ook niet gewonnen voor een internationaal tribunaal - "want dat duurt te lang, is te duur en een overlast voor de lokale landen." 

Vanuit N-VA-hoek wordt afwijzend gereageerd op de oproep van de Amerikaanse topfunctionaris. “Dat de wil ontbreekt om IS-strijders terug te laten komen is juist. Ze moeten voor hun gruwelijke misdaden terecht staan in het land waar ze gepleegd zijn. Ook de ontelbare slachtoffers daar hebben recht op recht”, tweet gewezen N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir. Ook gewezen staatssecretaris Theo Francken vindt dat de IS-strijders berecht moeten worden in Irak. “Belgische regering moet diplomatiek contact leggen met Irakese om oplossing te vinden”, tweet hij. 

354 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • francois de keyser

    Normaal worden de moordenaars berecht in het land waar ze de misdaad gepleegd hebben. Indien een Belg een moord zou begaan in de USA dan zal die daar ook berecht worden. Maar wat is normaal bij Trump? Elk dag een nieuwe tweet, elke dag een nieuw zot woord.

  • Liliane Vervliet

    Trump weet je dan nog niet dat hier STRAFFELOOSHEID is ?????Berechten in land van de misdaden aub.

Lees meer