De kandidaat-voorzitter die niemand ziet komen: Kris Declercq.
Joke Couvreur De kandidaat-voorzitter die niemand ziet komen: Kris Declercq.

Wil populaire burgemeester van Roeselare CD&V leiden?

Nu eindelijk duidelijk is dat Hilde Crevits géén kandidaat is, ligt de race naar het voorzitterschap bij CD&V open. Een naam die nog niet viel: die van de populaire burgemeester van Roeselare Kris Declercq. "Hij heeft het allemaal."

Jongerenvoorzitter Sammy Mahdi, Kamerlid Hendrik Bogaert, Vlaams Parlementslid Vincent Van Peteghem en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem. Al maanden circuleren bij CD&V verschillende namen om binnenkort Wouter Beke op te volgen als voorzitter. Geen van hen verklaarde zich al officieel kandidaat. Maar nu duidelijk is dat 'leading lady' Hilde Crevits wel degelijk minister wordt en dus geen kandidaat is voor het voorzitterschap, zal de race stilaan op gang komen. Toch heerst binnen de partij het gevoel dat de geknipte kandidaat, die CD&V uit de malaise kan trekken, nog niet genoemd is. De jonge Mahdi is populair bij de jonge en stedelijke garde, maar de vraag is of hij het platteland, waar CD&V de meeste leden heeft, kan bekoren. Daar vallen voor Bogaert wel stemmen te rapen, maar met zijn uitspraken rond migratie jaagt hij de linkervleugel weg. Bovendien draait hij mogelijk al iets te lang mee om voor de vernieuwing te zorgen die CD&V nodig heeft, en waar eergisteren nog luid voor gepleit werd op haar ledencongres. Dat laatste geldt zeker voor Pieter De Crem.

Mogelijk staan er daarom nog kandidaten op uit onverwachte hoek. Na de verkiezingen klonk er luide kritiek op de partijtop, omdat die niet aanvoelt of verdedigt wat er bij de basis leeft. De verwachting is dan ook dat er een sterke lokale figuur opstaat om de partij te leiden. Naar verluidt is dat Kris Declercq (47). Hij volgde in 2016 Luc Martens op als burgemeester van Roeselare, en werd vorig jaar met een historische score herverkozen. CD&V steeg van 28 naar 40% en Declercq haalde 11.447 voorkeursstemmen.

Te vroeg

"Hij is één van onze sterkste burgemeesters, samen met Wim Dries (Genk) en Dirk De fauw (Brugge)", klinkt het binnen de partij. "Bovendien is hij heel oprecht, intelligent, hij voelt wat er leeft en heeft een enorm empathisch vermogen. Hij is zeer populair, maar het is ook iemand die binnen de partij zijn sporen verdiend heeft: lokaal en in Brussel." Declercq is advocaat en specialist grondwettelijk recht, en was ook adjunct-kabinetschef van Yves Leterme. "Een Elio Di Rupo weet bijvoorbeeld heel goed wie Kris Declercq is. Bovendien kan hij het ook nog eens goed uitleggen." Volgens insiders heeft hij een duidelijke visie over waar de partij naartoe moet. Maar als Declercq zo'n talent is, waarom kwam hij dan nog niet eerder nationaal piepen? Omdat hij daar zelf geen zin in had, blijkbaar. Oud-premier Leterme zou naar verluidt herhaaldelijk geprobeerd hebben om hem nationaal uit te spelen. Tevergeefs: hij wilde zich focussen op Roeselare. Declercq sluit alvast niet uit dat hij zich kandidaat stelt. "Ik volg het met bijzondere belangstelling, als een geëngageerde supporter van de partij. Maar het is nog te vroeg nu: de procedure wordt pas volgende week opengesteld." Of er al aan zijn mouw getrokken is? "Dat gebeurt regelmatig, maar dat zal wel bij nog mensen zo zijn." (ARA)

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Johan Hendrickx

    Misschien is die echt wel intelligent omdat hij zijn handen niet wil verbranden aan dat zinkend schip!

  • libert vermesen

    gaat die ook zijn burgers in de steek laten die voor hem gekozen hebben

Lees meer