Archiefbeeld.
Patrick De Roo Archiefbeeld.

Wordt busticket duurder in spits?

De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn onderzoekt of tickets duurder moeten worden tijdens de spits, en goedkoper tijdens de daluren. Dat melden bronnen binnen het bedrijf. Het zou een oplossing moeten zijn voor de overvolle trams en bussen in de spits, want door het krappe budget kunnen er niet zomaar extra bussen of trams ingelegd worden. 

Reizigersvereniging TreinTramBus vindt het enkel bespreekbaar voor bepaalde voordeeltickets. "Op voorwaarde natuurlijk dat er straks überhaupt nog bussen buiten de spits rijden. Want als je nu in sommige plattelandsgemeenten de spits moet vermijden, dan vrees ik dat je nooit meer ergens zou geraken."

De nieuwe Vlaamse regering wil ook dat De Lijn de concurrentie aangaat met privéspelers. "Kostenefficiëntie blijft een permanente drijfveer", zo staat in het regeerakkoord. Bij een proefproject in 2023 zou een deel van de busritten in één regio op de privémarkt gegooid worden via een openbare aanbesteding. Het bedrijf dat de ritten het goedkoopst kan uitvoeren, haalt de opdracht binnen. De regering nam ook de minimale dienstverlening in het regeerakkoord op. Op stakingsdagen moeten de bussen straks blijven rijden, zoals bij de NMBS.

90 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Erik Van Gelder

    Niet duidelijk in het artikel, maar abonnementen worden niet getroffen. Geen impact dus op woon-werkverkeer en voor studenten. Gaat weinig effect hebben. Wie de overvolle bussen tijdens de spits kan vermijden, zal ze al vermijden. Daar gaat een duurder ticket weinig bij helpen. En hoeveel gaat de extra administratie kosten?

  • Frank Van den Bulck

    Zijn ze nu helemaal op hunne kop gevallen ? Je geraakt in Antwerpen nog amper ergens zonder twee drie keer te moeten overstappen. En dan nog meer betalen voor deze hopeloze janboel die ze hier openbaar vervoer noemen !

Lees meer