Een plenaire vergadering van de Kamer. Het petitierecht wordt vervangen door volwaardige burgerparticipatie. Als minstens 14.500 Vlamingen, 2.500 Brusselaars en 8.000 Walen een verzoekschrift ondertekenen, kunnen ze een politiek thema op de agenda zetten én een voorstel tot wetswijziging toevoegen.
Photo News Een plenaire vergadering van de Kamer. Het petitierecht wordt vervangen door volwaardige burgerparticipatie. Als minstens 14.500 Vlamingen, 2.500 Brusselaars en 8.000 Walen een verzoekschrift ondertekenen, kunnen ze een politiek thema op de agenda zetten én een voorstel tot wetswijziging toevoegen.

Zelf wetsvoorstel indienen? 25.000 handtekeningen volstaan

Wie 25.000 handtekeningen verzamelt, verspreid over het land, kan binnenkort een wetsvoorstel op de agenda van het federaal parlement zetten. Deze hervorming van het petitierecht wordt vandaag goedgekeurd.

Burgers konden al petities indienen, maar in de praktijk resulteerde dat enkel in een nietszeggend bedankbriefje. Daar komt nu verandering in. Het petitierecht wordt vervangen door volwaardige burgerparticipatie. Als minstens 14.500 Vlamingen, 2.500 Brusselaars en 8.000 Walen een verzoekschrift ondertekenen, kunnen ze een politiek thema op de agenda zetten én een voorstel tot wetswijziging toevoegen. De indiener wordt vervolgens ook gehoord in de bevoegde Kamercommissie.

"Het parlement wordt zo meer van de burgers, wat voor mij essentieel is", zegt initiatiefnemer Kristof Calvo (Groen). "Er is veel gepraat over politieke vernieuwing. Dit is het." De hervorming zal de steun krijgen van N-VA, PS, MR, CD&V en cdH. Het Belgische burgerinitiatief volgt daarmee het voorbeeld van het Europese, dat bestaat sinds februari 2011.

Een aantal organisaties, zoals Test-Aankoop, reageert positief. "Wij ijveren bijvoorbeeld al lang voor een langere garantietermijn op producten. Daarvoor zijn we al gaan aankloppen bij de politiek, maar de lobby's van de bedrijven blijken altijd veel sterker", zegt Simon November van de consumentenorganisatie. "Hiervoor halen we makkelijk 25.000 handtekeningen binnen. Je mag niet te veel hopen op concreet resultaat, maar het is wél een uitgelezen manier om het debat op gang te trekken." (BDB)

Lees meer