(Illustratiefoto)
iStock (Illustratiefoto)

1 op de 3 kan werk en gezin moeilijk combineren: dit zijn de grootste obstakels

33 procent van de 18-64-jarigen ervaart moeilijkheden om werk en gezin te combineren. De belangrijkste obstakels zijn veeleisende of vermoeiende jobs, lange werkdagen en onvoorspelbare of moeilijke uurroosters.

Dat blijkt uit onderzoek van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Voor het onderzoek werden in 2018 meer dan 27.000 18-64 jarigen bevraagd naar de combinatie werk en gezin.

Vooral de hooggeschoolden (37,3 procent) ondervinden belemmeringen bij de combinatie werk en gezin. Bij laag- en middengeschoolden is dat respectievelijk 28,6 en 29,3 procent. Als belangrijkste redenen halen ze vermoeiende of veeleisende jobs aan, gevolgd door lange werkdagen en lange verplaatsingen naar het werk.

Ook bij zelfstandigen (38,8 procent) valt de combinatie werk en gezin vaak moeilijk: 19,4 procent van hen geeft aan dat lange werkuren het evenwicht tussen werk en gezin verstoren.

Bij de regio's zijn de belemmeringen in Wallonië (44,2 procent), groter dan in Brussel (33,8 procent) en Vlaanderen (27,3 procent). In Wallonië is de lange verplaatsing naar het werk een belangrijk obstakel.

Zorg voor kinderen of familie

Eén op de drie ondervraagden (34,8 procent) gaf aan te zorgen voor kinderen of zorgbehoevende familieleden. Dat percentage ligt net iets hoger bij vrouwen (37,2 procent) dan bij mannen (32,4 procent). Bij 25-49-jarigen staat zorg voor jonge kinderen centraal, terwijl 50-plussers in vergelijking met andere leeftijdsgenoten vaker zorg dragen voor invalide familieleden.

Bijna 15 procent van de ondervraagden met jonge kinderen verminderde het aantal werkuren om de combinatie werk en gezin meer draagbaar te maken. Dat is meer het geval bij vrouwen (24,2 procent) dan bij mannen (5,6 procent).

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • raymond van der craen

    Marceline hoe oud ben je als je de 44- uren week nog gekend heb? Ik ben nu 67 en heb heel even de 40- uren week gekend maar voor het grotendeels heb ik de 38- uren week gekend. Trouwens de oudere generatie heeft amper tussen de 28 jaar en 32 jaar en 6 maanden nu effectief gewerkt. Een beetje respect voor de huidige werkende generatie zou u sieren!

  • Erwin Fiers

    Marceline klopt deels maar je moet je woorden wikken en wegen.Als je graag gecontroleerd werd met een chronometer en jij vindt dat allemaal maar normaal dan is dat jouw zaak.Het evenwicht is zoek.Lonen en uitkeringen liggen veel te laag in België plus grotere betalingen.

Lees meer