11,4 miljard op overschot: Nederland doet wat onze regering maar niet lukt

In Nederland is het overschot op de rijksbegroting vorig jaar verder opgelopen tot meer dan 11 miljard euro. Dankzij de bloeiende economie haalde de overheid flink meer belastingen op. De uitgaven namen ook toe, maar minder sterk dan de inkomsten. Nederland is daarmee een veel betere leerling dan ons land, dat nog steeds kampt met een begrotingstekort van enkele miljarden.

Het begrotingsoverschot bij onze noorderburen komt neer op 1,5 procent van de totale omvang van de Nederlandse economie, en is daarmee fors hoger dan de 0,5 procent die de regering vooraf had ingeschat. De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra noemt dat goed nieuws. “Gezonde overheidsfinanciën zijn een randvoorwaarde om onze welvaart vast te houden.”

Hoekstra ziet in het hoger dan verwachte overschot dan ook geen reden de uitgaven verder op te schroeven. “De economie is immers volatiel en de staatsschuld is nog aanmerkelijk hoger dan voor de crisis.” Wel blijft het grootste deel van het geld dat vorig jaar is blijven liggen, beschikbaar voor latere jaren.

Miljardentekort in België

Nederland scoort met deze begrotingscijfers veel beter dan ons land. De regering-Michel beloofde in 2014 een structureel evenwicht in 2018, maar daar zijn we vandaag ver van verwijderd. Twee derde van het gat is dichtgereden, slaan de bevoegde ministers zich op de borst.

Het tekort daalde van 14 miljard euro of -3,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) naar 3,6 miljard euro of - 0,8 procent van het bbp. Maar daar valt wat over te zeggen.

Ten eerste smukt de regering haar uitkomst op met een begrotingstrucje: ze dwong bedrijven om meer voorafbetalingen te doen waardoor de inkomsten een flinke duw kregen. En die impact is tijdelijk. Ten tweede is een groot deel van het resultaat te danken aan de goed draaiende economie. 

Om de impact van het beleid te meten, moet je volgens hoogleraar André Decoster (KU Leuven) het structurele tekort, dat de mee- en tegenvallers wegfiltert, onder de loep leggen. En dan blijkt het gat 6,3 miljard euro of 1,4 procent van het bbp diep.

De factuur is voor de volgende Belgische regering, die stevig moet saneren, maar daar wordt vandaag zedig over gezwegen.

368 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • marc tamar

    Nederland heeft geen Wallonie waar wij Vlamingen ons zot aan betalen.

  • Gino Denil

    Nederland heeft een overheidsbeslag van 41%. En daarna betalen de Nederlanders het verschil dubbel en dik aan private verzekeringen. Voor de gzondheidszorg krijgen ze er alvast minder voor terug. Studiebeurzen zijn afgeschaft. Dat zijn nu studieleningen waar je na afstuderen nog jaren mag aan afbetalen. De kilometerheffing is daar niet nodig. Ze betalen nu al 4 keer onze wegenbelasting en 30 cent meer voor een liter benzine. Spaargeld en huis worden belast als een vermogen met 4% intrest.

Lees meer