Een rij wachtenden staat in Brooklyn aan te schuiven voor voedselbedeling.
EPA Een rij wachtenden staat in Brooklyn aan te schuiven voor voedselbedeling.

Aantal Amerikanen dat werkloos is door coronacrisis loopt op tot 38,6 miljoen

Het aantal wekelijkse uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week uitgekomen op 2,44 miljoen. Daarmee is de teller van het aantal Amerikanen dat door de coronacrisis werkloos is geraakt, inmiddels opgelopen tot 38,6 miljoen, zo maakte het ministerie van Arbeid bekend.

Het weekcijfer valt iets hoger uit dan economen in doorsnee hadden verwacht. In de voorgaande week ging het om een bijgesteld cijfer van bijna 2,7 miljoen aanvragen. Eerder werden voor die week bijna 3 miljoen aanvragen gemeld, maar de staat Connecticut bleek een fout te hebben gemaakt. Ter vergelijking: de VS tellen meer dan 328 miljoen inwoners.

Grote depressie

Door de crisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan, zijn veel bedrijven gesloten en wordt personeel massaal op straat gezet. De totale uitkeringsaanvragen in de afgelopen twee maanden komen ongeveer overeen met alle aanvragen tijdens de Grote Depressie van de jaren dertig.

Verder waren er circa 1,2 miljoen aanvragen voor een uitkering onder een speciaal programma voor zelfstandigen en mensen die werkzaam zijn in de platformeconomie, zoals chauffeurs die voor diensten als Uber rijden. Die komen normaal gesproken niet in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering.

Fout

Aanvankelijk meldde het ministerie van Arbeid 2,2 miljoen nieuwe aanvragen voor dit speciale steunprogramma, maar later meldden ambtenaren van de staat Massachusetts per vergissing 1 miljoen aanvragen te veel te hebben doorgegeven.

In totaal kreeg 17,2 procent van de beroepsbevolking een uitkering, berekende het ministerie, en ook dat is een niveau dat sinds de Grote Depressie niet meer is gehaald. Dat cijfer is bijgewerkt tot de eerste week van mei.

Lees ook:

Het is niet allemaal Trumps schuld: de drie kampen in het Witte Huis die coronabeleid tot een chaos maakten (+)

In de race naar het vaccin duikt een cruciaal probleem op (+)

“Superverspreider-evenementen” mogelijk verantwoordelijk voor 80 procent van coronabesmettingen (+)

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • victor vandesande

    Maar volgens de republikeinen is Trump toch echt goed bezig , met ook meer dan 100.000 corona doden...

Lees meer