ACV-voorzitter Marc Leemans
BELGA ACV-voorzitter Marc Leemans

ACV legt coronabrugpensioen en vermogensbelasting op tafel: “1 procent op vermogen boven 1 miljoen euro”

De toegang tot brugpensioen moet opnieuw versoepeld worden tijdens deze coronacrisis. Dat zegt ACV-voorzitter Marc Leemans naar aanleiding van Rerum Novarum. De christelijke vakbond bepleit bovendien een vermogensbelasting van 1 procent op vermogen boven een miljoen euro.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Naar aanleiding van Rerum Novarum morgen, het feest van de christelijke arbeidersbeweging, bepleit ACV-voorzitter Marc Leemans in een videoboodschap een pakket maatregelen om de "gigantische schok" op te vangen van 180.000 mensen die bedreigd worden met ontslag door de coronacrisis.

“Crisis-SWT”

ACV schuift een herverdeling naar voor van de beschikbare arbeid, door middel van een collectieve arbeidsduurvermindering met premies, crisistijdskrediet en crisislandingsbanen. Voor mensen die toch worden ontslagen, dringt de vakbond aan op hogere werkloosheidsuitkeringen en voor de oudere werknemers dringt ACV aan op een versoepeling van de SWT-regels, het vroegere brugpensioen.

"Ik maak me geen illusies. Net als bij elke herstructurering en faling zullen de oudste werkers het eerst moeten gaan. Voor hen komt er best een crisis-SWT", aldus Leemans in zijn toespraak. "Want hun kansen om in deze context een nieuwe baan te vinden, zijn helaas erg klein.”

Zekerheid en bescherming, dat zijn de echte zorgen van mensen. Niet de zoveelste loze lokroep om een nieuwe staatshervorming

Marc Leemans (ACV)

Staatshervorming

De christelijke vakbond hamert ook op de nood aan faire fiscaliteit, waarbij de sterkste schouders een correcte last dragen. Dat brengt ACV bij zijn traditionele eis voor een vermogensbelasting. Maar nu plakt voorzitter Leemans daar ook een bedrag op. “Er moet snel een vermogensbelasting komen: 1 procent op vermogen boven de 1 miljoen euro.”

ACV trekt ten slotte ook een streep door nieuwe staatshervormingen. “Zekerheid en bescherming, dat zijn de echte zorgen van mensen. Niet de zoveelste loze lokroep om een nieuwe staatshervorming", klinkt het in de Rerum Novarum-speech van Leemans.

Socialistische vakbond sluit zich deels aan bij oproep

De socialistische vakbond ABVV sluit zich deels aan bij de oproep van Leemans. Ook het ABVV pleit voor toegang tot brugpensioen of collectieve arbeidsduurvermindering, “zeker in de economische en gezondheidscrisis die we nu doormaken”. Ontslag kan dan pas worden overwogen als allerlaatste optie. 

“Laat ons lessen trekken uit deze crisis en de arbeidswereld collectief kaderen, sociaal rechtvaardig, inclusief en op voorspoed gericht, door onze relatie met arbeidstijd te herzien en via een bijkomende inspanning om privéleven en beroepsleven te verzoenen en collectieve arbeidsduurvermindering in te voeren.”

Lees ook:

Deze crisis is het vergrootglas dat ervoor zorgt dat je niet langer naast de pijnpunten van ons land kan kijken (+)

Geldexpert Geert Noels legt uit waarom sommige oplossingen spaarders hard zullen treffen: “Coronacrisis raakt vooral hardwerkende Vlaming” (+)

184 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • raf peeters

    Als je ziet ,hoort hoeveel Belgen een tweede verblijf hebben wordt het hoog tijd en echt hoog tijd een deftige fiscaal controles te houden en zoals hier onlangs nog kon lezen dat er ook nog zijn die het inbrengen in de belastingen als bedrijf kost ,wel 't is hun allemaal gegund maar het houdt geen steek als men steeds diegene opzadelt met belastingen die net genoeg hebben om rond te komen zoals Mr de econoom in zijn gedacht had de ouderen de corona te laten betalen.Jaarlijkse luxe taks invoeren

  • Hilde Peeters

    Ze verplichten nu om mensen op swt terug te werken het enige verschil is dat de bazen waar ze werkten er vanaf zijn.

Lees meer