photo_news

ACV verwerpt voorstel skeyes over uurroosters: “Spontane acties niet uitgesloten”

Socialistische en liberale vakbonden keurden akkoord eerder wél goed

De christelijke vakbond heeft het voorstel over het nieuwe planningsmechanisme bij skeyes, het vroegere Belgocontrol, verworpen. Dat zegt secretaris Kurt Callaerts. De malaise onder het personeel bij de luchtverkeersleider blijft volgens de vakbond groot. "Spontane acties zijn niet uitgesloten", waarschuwt hij.

Bij skeyes werd half september een akkoord gesloten over het planningsmechanisme. Het akkoord regelt de planning van de uurroosters bij de luchtverkeersleiders. Dat is al enkele maanden een heikel punt. Het akkoord werd uiteindelijk ondertekend door de directie en de socialistische én liberale vakbonden.

ACV onthield zich en wou zich intern beraden. Nu blijkt dat het voorstel unaniem is verworpen door het ACV, de grootste vakbond binnen skeyes. Er is volgens Callaerts vooral ontevredenheid over de blijvende onderbezetting bij skeyes en het gebrek aan 'fatigue management', dat vermoeidheid bij de luchtverkeersleiders moet tegengaan. "Verkeersleiders staan op het uurrooster met 15 shiften op 16 dagen. Men verdoezelt zo het personeelstekort", zegt Callaerts.

Volgens de vakbond is de malaise en ontevredenheid bij het voltallig personeel van skeyes groot. "Bij de minste provocatie kan het hier ontploffen. Spontane acties zijn niet uitgesloten", aldus Callaerts. Een stakingsaanzegging is er op dit moment niet, klinkt het nog.

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Patricia Ory

    De herfstvakantie komt er weer aan en ze dreigen ermee dat spontane acties niet uitgesloten zijn, wanneer wordt er nu eens eindelijk ingegrepen door de overheid. Niet tevreden, zoek ander werk. Aan elke job zijn er nadelen!

  • Marie Vandam

    Smijt die politiek getinte ex-medewerker van Leterme Ceo buiten die is daar enkel om zijn zakken te vullen en kent NIKS van de luchtvaart af, neem iemand die er al jaren werkt! Wedden dat het probleem dan is opgelost ? Deed men over grenzen ook..dus het werkt!

Lees meer