Een wisselkantoor vanmiddag in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.
AFP Een wisselkantoor vanmiddag in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Argentijnse peso verliest 14 procent na verkiezingsnederlaag president

De Argentijnse peso is met 14 procent gezakt tegenover de dollar bij de opening van de beurzen, na de nederlaag van ontslagnemend president Mauricio Macri bij de voorverkiezingen. Die worden gezien als een generale repetitie van de presidentsverkiezingen van oktober. Ook op de beurs vielen er klappen.

De Argentijnse munt werd verhandeld voor 53 peso per dollar. Bij de sluiting van de beurzen vrijdag was de dollar nog 46,55 peso waard. De Argentijnse beurs ging bij opening tien procent lager, om tegen de middag maar liefst dertig procent te verliezen.

De conservatief Macri kreeg volgens voorlopige officiële resultaten 32 procent van de stemmen achter zich bij de voorverkiezingen. Grote winnaar is de linkse kandidaat Alberto Fernandez met 48 procent van de stemmen. Hij was de stafchef van ex-president Cristina Fernandez de Kirchner, die beschuldigd wordt van corruptie en om die reden werd afgezet. Kirchner is nu de running mate van Fernandez. 

De voorverkiezingen worden georganiseerd om het aantal kandidaten voor de presidentsverkiezingen te beperken, en gelden als een belangrijke indicator van de publieke opinie in het Zuid-Amerikaanse land. 

De overwinning van Fernandez wordt gezien als een verwerping van de strenge bezuinigingsmaatregelen die Macri heeft opgelegd in een poging om de Argentijnse economie te stabiliseren. Het land beleeft een recessie en heeft een van de hoogste inflatieniveaus ter wereld. De peso heeft in het afgelopen jaar al de helft van zijn waarde verloren.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • jos beverke

    Allez, een linkse gesteund door de corrupte Cristina gaat het land redden!

Lees meer