2 Michael Burry waarschuwt voor een nieuwe zeepbel die het financiële systeem kan doen crashen.
Screenshot Bloomberg Michael Burry waarschuwt voor een nieuwe zeepbel die het financiële systeem kan doen crashen.

Bankier die rijk werd door kredietcrisis: “Passief beleggen is nieuwe bubbel”

Michael Burry, een bankier die de kredietcrisis van 2008 voorspelde en daar miljoenen mee verdiende, voorspelt een nieuwe zeepbel. Het gevaar schuilt deze keer in beursgenoteerde ‘schaduwfondsen’, ook gekend als indextrackers of ETF’s. “Passief beleggen is de nieuwe bubbel”, waarschuwt hij.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Wat de crisis van 2008 betreft, wordt Michael Burry beschouwd als een van de wortels van het kwaad. Als een van de weinige investeerders kwam hij al in 2007 tot de conclusie dat Amerikaanse banken hypotheken verleenden aan huizenbezitters die dat nooit zouden kunnen afbetalen, en dat ze die in pakketten wereldwijd doorverkochten. “Het is gewoon wachten tot het systeem instort”, voorspelde hij. 

Daarom sloot Burry op die ‘subprimes’ kredietverzekeringen af. Toen de crisis effectief uitbrak, explodeerden die in waarde. Hij verdiende er miljoenen mee. Burry werd daardoor een van de centrale figuren in de film ‘The Big Short’ uit 2015, over de financiële crisis en de kredietzeepbel.

In een interview met Bloomberg waarschuwt de befaamde belegger nu voor een nieuwe zeepbel. Sinds de vorige crisis vloeit immers steeds meer geld van beleggers naar trackers of ETF’s (exchange traded funds). Dat zijn beleggingsfondsen die verhandeld kunnen worden zoals individuele aandelen of obligaties, terwijl de beurs open is. Een klassiek beleggingsfonds kan je maar één keer per dag kopen of verkopen: aan het einde van de dag.

Bijna al deze instrumenten volgen de beweging van een bepaalde index, zoals bijvoorbeeld de Dow Jones-index op Wall Street of ook de Brusselse Bel20, met daarin telkens de belangrijkste aandelen van het land. Je koopt dus geen afzonderlijke aandelen, maar een hele korf aandelen. Dat zorgt voor een spreiding van het risico, en maakt het in die zin ‘veiliger’. 

2 Acteur Christian Bale in de rol van Michael Burry in de film ‘The Big Short’.
Acteur Christian Bale in de rol van Michael Burry in de film ‘The Big Short’.

Steeds meer mensen beleggen in zo’n producten. De Tijd schreef onlangs dat wereldwijd ruim 5.000 miljard dollar aan beleggersgeld in trackers zit. Het gaat om een vervijfvoudiging in amper tien jaar. Er is een groot aanbod, tot en met trackers om in goud te beleggen of die wietaandelen volgen.

Miljardenbusiness

Het probleem is echter dat er in de onderliggende aandelen veel minder handel is, terwijl er miljarden omgaan in de afgeleide, passieve producten. Naast fysieke fondsen, die echt de onderliggende aandelen bezitten, bestaan er ook synthetische trackers. 

Via contracten met een tegenpartij wordt het rendement van een index nagemaakt. De index die gevolgd wordt bepaalt welke van de twee beleggers erop vooruitgaat, maar zijn rendement moet dan vergoed worden door de andere. “Het theater wordt steeds groter, maar de uitgang blijft dezelfde”, zegt Burry. “Hoe langer dit duurt, des te groter de crash zal zijn.”

Want er komt een moment waarop beleggers van die producten af willen. Dan gaat de koers dalen, en willen er nog meer naar de uitgang. Volgens Burry’s voorspelling zal de onderliggende markt die beweging niet aankunnen. 

Systeemrisico

Burry is overigens niet de enige die vraagtekens heeft bij de exploderende markt van ETF’s. Ook de European Systemic Risk Board (ESRB), na de crisis van 2008 opgericht om gevaren voor het Europese financieel systeem op te sporen, uit haar bezorgdheid. In juni brachten ze een rapport uit met als titel ‘Kunnen ETF’s bijdragen aan het systeemrisico?’. Ja, was de conclusie, maar er is nog meer onderzoek nodig.

Japanse aandelen

Tot slot: Burry ziet ook mogelijkheden om te profiteren van de nieuwe zeepbel. Hij zegt in te zetten op kleine Japanse aandelen, waarin hij ook belegt met zijn eigen fonds. Een aandeel komt pas in een index terecht als er genoeg vraag voor bestaat. De grote namen - denk aan Apple, Facebook, Coca-Cola of het Belgische AB InBev - horen er allemaal bij, maar ook bijvoorbeeld kleine namen uit populaire niches als goud of cannabis.

De kleine Japanse namen zouden volgens de beursgoeroe minder blootgesteld zijn aan de gevaren waar hij voor vreest. Nu dus alleen nog wachten tot het fout gaat. “Maar wanneer het zal gebeuren, daar kan ik geen tijdlijn voor geven”, zegt hij nog.

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Elisabeth Shantoni

    Als ik het juist begrijp men weet niet wat te doen met dat geld. Natuurlijk ben ik geen expert van, maar ik heb het idee dat de markt echt niet in orde is. Er is veel te veel geld in te weinig handen en vandaar het openhopen van dit geld naar veilige oorden dat op zijn beurt onveiligheid creëert door zijn hoeveelheid.

  • Gino Denil

    Als de economie wereldwijd 3% groeit zie je de beurzen wereldwijd soms een veelvoud groeien. Dat alleen maakt duidelijk dat het mank loopt en er bubbels ontstaan. Want die aandelen zouden de werkelijke waarde van de bedrijven moeten vertegenwoordigen. Er zijn zelfs veel grote bedrijven, bijvoorbeeld in Japan, die miljarden verliezen lijden en toch hoog genoteerd staan op de beurs. Of een bedrijf als HP ontslaat 12000 werknemers enkel maar om de aandelen de hoogte in te jagen.

Lees meer