Expert Paul d'Hoore legt uit hoe je als belegger moet omgaan met de beursrally van de voorbije dagen.
Belga Expert Paul d'Hoore legt uit hoe je als belegger moet omgaan met de beursrally van de voorbije dagen.

Exclusief voor abonnees

Bel20 stijgt opnieuw naar niveau van voor lockdown. Hoe reageer je daarop? Onze geldexpert Paul D’Hoore geeft uitleg

De Bel20 is vandaag, na een spectaculaire tweedaagse, alweer gestegen naar het niveau van voor de lockdown voor het coronavirus. Hoe moet je als belegger reageren op die stijging? Al wat aandelen verkopen? Of rustig blijven en afwachten? Onze beursexpert Paul D’Hoore geeft uitleg.

De Bel20 mag vandaag dan weer gestegen zijn tot het niveau van voor de lockdown (3.200 punten), Paul D’Hoore wijst erop dat de index nog ver verwijderd is van het hoogtepunt van 4.201 punten op 17 februari. Maar toch ook alweer bijna 40 procent boven het dieptepunt in maart. 

“De beurs loopt altijd vooruit”, legt Paul D’Hoore uit. “Dat was ook zo in het begin van coronacrisis. Toen de lockdown begon, was de beurs al een maand aan het dalen.”

In enkele buurlanden waren de sterindexen al eerder gestegen. Dat de Bel20 nu een inhaalbeweging maakt, komt omdat enkele coronaverliezers nu plots stijgen. “Bankaandelen zoals KBC en ING, Ageas-verzekeringen en ook AB Inbev gingen de voorbije dagen fors hoger. Technologie-aandelen bijvoorbeeld presteerden de laatste weken al goed, maar daarvan hebben we er hier minder op de beurs.”

Ergste lijkt voorbij

“Het ergste van de coronacrisis lijkt momenteel dan ook achter de rug. Toch blijft de grote onzekerheid: komt er een tweede golf van het virus op ons af? Als dat het geval is, zouden aandelen weer stevig in waarde kunnen dalen.”

De crisis van de voorbije maanden was volgens D’Hoore een koopkans die je slechts eens om de tien jaar krijgt, of zelfs in een mensenleven. “Zelden zijn er dan ook zoveel nieuwe beleggers opgedoken als de voorbije periode. Zij speelden blijkbaar al langer met het idee, en zagen maart en april als een goed instapmoment.”

Langetermijnsport

Wie toen kocht, en nu op winst staat, moet die al verkopen? “Neen”, zegt D’Hoore.  “Als je voor enkele procentjes winst al gaat verkopen, dan maak je enkel de bank rijk (door de transactiekosten, red.). Maar dan zal je nooit je geld verdubbelen, want dan ben je al vertrokken als je vijf of tien procent winst hebt. Daarom moet je beleggen zien als een langetermijnsport. Traden op korte termijn is uiteraard niet verboden, maar dan ben je voor mij geen echte belegger. Beleggen draait om het kopen van goede aandelen met een langetermijnstrategie.”

Lees ook:

Je aandelen snel verkopen of nu beleggen in goed draaiende sector? Onze beursexpert lijst de 10 grootste fouten op in crisistijd (+)

Welke tech-bedrijven zijn de moeite waard om je geld in te beleggen? Onze beursexpert geeft advies (+)

Hoe goede zaakjes doen op de Brusselse beurs? Onze beleggingsexpert telt heel wat wereldtoppers (+)

20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Alleen is een euro met al die extra schulden en de miljarden die de ecb in het systeem pompt nu de helft minder waard. Dus eigenlijk is de beurs niet gestegen. Eerder nog verder gedaald. Maar de prijs van goud en vastgoed is wel in verhouding gestegen.

  • Jozef Van Schuerbeeck

    Allemaal gezever. De meeste beleggers zullen nog altijd op een verlies staan van 15 à 20 %. Die experts leuteren maar een beetje en verdienen daar veel geld mee.

Lees meer