Reuters

Belangrijk om weten in 2018: belastingvrij spaarplafond wordt gehalveerd

Vanaf Nieuwjaar daalt de fiscale vrijstelling van rente op de spaarboekjes. De interesten op de spaarboekjes zullen dan niet meer vrijgesteld zijn van belastingen tot 1.880 euro per persoon, maar tot 960 euro, bijna een halvering dus. De regering-Michel wil daarmee het begrotingstekort onder controle houden.

Tot nog toe waren de intresten op spaarboekjes vrijgesteld van belastingen tot 1.880 euro per persoon. Op alles wat daar nog bovenop kwam, moest wel 15 procent roerende voorheffing worden betaald. Dat vrijgestelde bedrag halveert nu tot 940 euro, dat wordt 960 euro geïndexeerd, legt de FOD Financiën uit.

Uitgaande van het wettelijk minimum van 0,11 procent rente, kon de gemiddelde spaarder tot Nieuwjaar dus tot iets meer dan 1,7 miljoen euro belastingvrij sparen. Dat bedrag wordt nu gehalveerd tot 872.727 euro. Op alles daarboven betaal je vanaf 2018 15 procent belastingen. Wie minder op zijn of haar spaarboekje heeft staan, wordt niet getroffen, al kan dat wel veranderen als de rente stijgt.

45 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jozef Van Schuerbeeck

    Diegenen die zoveel geld hebben zullen eerder de uitzondering dan de regel zijn. Welke zot gaat er trouwens zoveel geld op een spaarboekje zetten dat totaal niks opbrengt ?

  • raf peeters

    Belangrijk om weten?.Komaan niets belangrijk aan ,er zijn landen genoeg waar je 2.75 a 2.95 procent op spaartegoeden krijgt ,die in Belgie nog spaart is gewoon niet al te klever,dacht je nu werkelijk dat politiekers in Belgie iets staan hebben,waarom hebben De Gucht en Verhofstadt een optrekje in buitenland denk je?.Moest in Belgie iedereen de ballen moest hebben alles af te halen en andere oorden te zetten je zou de reactie van de banken eens zien ,direct terug 3 procent intrest.

Lees meer