Fednot: "De rentevoeten blijven bijzonderlijk aantrekkelijk, waardoor extra veel mensen actief zijn op de vastgoedmarkt."
Photonews Fednot: "De rentevoeten blijven bijzonderlijk aantrekkelijk, waardoor extra veel mensen actief zijn op de vastgoedmarkt."

Belgen kopen meer vastgoed dan ooit: “Rentevoeten blijven aantrekkelijk”

Huis gemiddeld 5.000 euro goedkoper dan half jaar geleden, appartement iets duurder

De gemiddelde prijs van een huis in België is tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 0,5 procent gezakt tegenover eind vorig jaar. Het is de tweede daling op rij, zo blijkt uit de vastgoedbarometer van de notarissenfederatie (Fednot). De notarissen registreerden ook alweer een recordaantal vastgoedtransacties.

De gemiddelde prijs van een woonhuis was in de laatste maanden van vorig jaar al met 1,3 procent gedaald, en nu volgde een nieuwe daling van 0,5 procent. “Een woonhuis kost nu gemiddeld zowat 5.000 euro minder dan het niveau dat bereikt werd in het derde kwartaal van 2018", aldus de federatie van het notariaat in een persbericht.

Een woonhuis kost nu gemiddeld 253.904 euro in België.

Duurste provincie

De federatie wijst er wel op dat op langere termijn de prijzen wel stijgen. Zo steeg de gemiddelde prijs de voorbije vijf jaar met 11,9 procent (of bijna 27.000 euro). Rekening houdend met de inflatie gaat het om een toename in reële termen van 4,6 procent.

“In reële termen bedroeg de stijging per jaar minder dan 1 procent. In die zin is er, in tegenstelling tot andere landen, in België geen sprake van een oververhitte vastgoedmarkt”, stelt Fednot.

Ook in Vlaanderen nam de gemiddelde prijs begin 2019 voor het tweede kwartaal op rij af (-1 procent), tot 279.277 euro. Alleen in de provincie Oost-Vlaanderen was er een stijging. Vlaams-Brabant blijft veruit de duurste Vlaamse provincie (iets meer dan 320.000 euro), Limburg de goedkoopste (ruim 236.000 euro).

Appartement

De gemiddelde prijs van een appartement steeg het afgelopen kwartaal lichtjes (+0,2 procent), tot 221.656 euro in België. Op vijf jaar tijd steeg de gemiddelde prijs met 10,9 procent (of 22.000 euro). In reële termen (dus exclusief inflatie) ligt de toename op 3,6 procent, of onder de prijsstijging van de huizen.

In Vlaanderen kostte een appartement in het eerste kwartaal gemiddeld 226.641 euro (+1,9 procent tegenover eind vorig jaar).

De Belgische notarissen voerden in januari, februari en maart een recordaantal vastgoedtransacties uit voor een eerste kwartaal. Het waren er bijna 7 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2017, het vorige record. Het aantal transacties steeg in de drie regio’s. “De rentevoeten blijven bijzonder aantrekkelijk, waardoor extra veel mensen actief zijn op de vastgoedmarkt”, klinkt het.

In Vlaanderen is Antwerpen de grootste vastgoedmarkt: ruim een op de vier transacties in Vlaanderen vindt plaats in de provincie Antwerpen. 

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Leo Peeters -Duym

    Wacht tot iedereen een 2 de eigendom heeft en het, zoals je auto, een melkkoe voor de staat wordt.

  • Bob Boomer

    Rente voor vastgoed blijft aantrekkelijk maar de rente voor sparen is een ramp !

Lees meer