De fiscale druk is volgens de OESO in ons land zelfs nog toegenomen.
RV De fiscale druk is volgens de OESO in ons land zelfs nog toegenomen.

België blijft in top drie van landen waar je meeste belastingen betaalt

Net als een jaar eerder stond België ook in 2018 weer op de derde plaats in de ranglijst van Oeso-landen met de hoogste fiscale druk. Die nam bovendien nog toe: van 44,5 procent in 2017 naar 44,8 procent vorig jaar. Dat meldt de Oeso, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. 

Net als in 2017 was de fiscale druk ook vorig jaar nog hoger in Frankrijk en Denemarken dan bij ons. In Frankrijk bleef de druk ongewijzigd op 46,1 procent, in Denemarken daalde die van 45,7 naar 44,9 procent.
Met 44,8 procent nadert België het hoogste percentage dat sinds 2000 voor het land werd genoteerd: 45,1 procent, in de jaren 2013 en 2014. Nog volgens de Oeso bestaan de belastinginkomsten in België overwegend uit socialezekerheidsbijdragen (31 procent), de personenbelasting (27 procent) en btw (15 procent).

De fiscale druk wordt door de Oeso gemeten door de som van belastingen en sociale bijdragen in verhouding tot het bruto binnenlands product (bbp) te plaatsen. Het gemiddelde onder de Oeso-leden bedroeg vorg jaar 34,3 procent (tegen 34,2 procent in 2017). De organisatie spreekt van een stagnering. “Daarmee eindigt de trend van de jaarlijkse verhogingen van de fiscale druk die we zagen sinds de financiële crisis", klinkt het. 

Minste belastingen

Behalve Frankrijk, Denemarken en België hadden nog vijf landen een fiscale druk van meer dan 40 procent: Zweden, Finland, Oostenrijk, Italië en Luxemburg. Aan de andere kant lag de fiscale druk in vijf landen lager dan 25 procent. Het gaat om Mexico, Chili, Ierland, Turkije en ook de Verenigde Staten. De VS tekenden voor de grootste daling (van 26,8 procent in 2017 naar 24,3 procent vorig jaar), een gevolg van een grootschalige hervorming van de personen- en de vennootschapsbelasting, klinkt het.

43 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • René Verhoeven

    Daar is Raf ook terug met zijn loonwagens! Die 660000 bezitters betalen het meest van allemaal belastingen, net om die reden hebben ze een leasewagen gekregen zodat de verdeling net iets eerlijker is. Belast mij loon volledig aan 25% zoals de laagste lonen en je mag mijn leasewagen direct komen ophalen! Waarom moet iemand met iets hogere wedde 50% belastingen betalen als hij opslag krijgt en een andere slechts 30%? Gelijkheid?

  • Marco Maerten

    Behalve voor grote bedrijven,die betalen gemiddeld 14% belasting i.p.v de vooropgestelde 34%. Dat scheelt aan gemiste miljarden in de staatskas..dat is één van de grootste oorzaken dat de begroting niet op orde raakt. Nooit zo weinig werklozen,alles kapotbesparen..waar is al dat uitgespaarde geld heen? Voila!

Lees meer