Beeld ter illustratie, Belgische huishoudens besteedden vorig jaar gemiddeld 35.764 euro.
anp Beeld ter illustratie, Belgische huishoudens besteedden vorig jaar gemiddeld 35.764 euro.

Bijna derde van uitgaven van gezinnen gaat naar huisvesting

De Belgen besteedden vorig jaar bijna een derde (30,3 procent) van hun uitgaven aan huisvesting. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch statistiekbureau Statbel. In 1999, twintig jaar geleden dus, ging het nog om 26,1 procent.

De Belgische huishoudens besteedden in 2018 gemiddeld 35.764 euro. De Vlamingen gaven gemiddeld het meeste uit (36.895 euro), gevolgd door de Walen (34.589 euro) en de Brusselaars (33.356 euro). De gegevens komen voort uit de resultaten van het huishoudbudgetonderzoek bij meer dan 6.000 huishoudens.

De huisvesting is met voorsprong de grootste hap van het budget van de gezinnen, met gemiddeld 10.837 euro per jaar (30,3 procent). Het gaat dan om huur, water, energie, onderhoud en andere kosten. Als daarbij ook de kosten voor de aankoop van bijvoorbeeld huishoudtoestellen en onderhoudsproducten, goed voor gemiddeld 1.878 euro, gaat het zelfs om 35,6 procent van de totale uitgaven.

In 1999, het eerste jaar dat een huishoudbudgetonderzoek over een kalenderjaar werd georganiseerd, ging nog "slechts" 26,1 procent naar huisvesting. In totaal gaven de Belgische huishoudens toen gemiddeld 27.308 euro per jaar uit.

Andere grote uitgavenposten zijn voeding, dranken en tabak (16 procent) en transport (11,4 procent). "Andere uitgavenposten", waarin een hoop kleine uitgaven worden samengevoegd, zijn goed voor 18,6 procent. 

Rode Neuzen Dag kent vrijdag zijn finale. Met het ingezamelde geld helpt Rode Neuzen Dag onze jongeren sterker te maken, vooral op scholen. Samen met meer dan 2 miljoen lezers gaat HLN voor #generationstronger. Als elke HLN-lezer slechts 1 euro bijdraagt, kan Rode Neuzen Dag een recordsom ophalen in de laatste rechte lijn. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een sms sturen. Dat doe je door NEUS te sms’en naar 4666. Met slechts 1 euro kan je dus een wereld van verschil maken. Of het is gelukt, verneem je vrijdag tijdens de grote liveshow op VTM om 20.40 uur.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Hilde Peeters

    Ik huur mijn kosten zijn met alles 2/3 van mijn loon.

  • Christian Alex

    Opmerkelijk is dat men in sommige gemeenten de onroerende voorheffing nog verhoogd heeft. In Asse + 20%.

Lees meer