BELGA

"Hypothecaire rente stijgt na afloop Batibouw"

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw zal de hypothecaire rente opnieuw stijgen als bouwbeurs Batibouw de deuren heeft gesloten. De Confederatie vermoedt dat de banken de rente momenteel nog kunstmatig laag houden omwille van het evenement op Brussels Expo.

Sinds november 2010 stijgt de langetermijnrente opnieuw. Uit berekeningen van de Confederatie blijkt dat vier maanden later doorgaans de hypothecaire rente volgt.
 
Ondanks de afschaffing van een aantal overheidsmaatregelen, zoals de verlaagde btw op nieuwbouw, zijn de omstandigheden om te bouwen op dit ogenblik nog altijd gunstig, stelt de Confederatie. "Dit kan echter op korte termijn veranderen. Als de hypothecaire rentevoet weer stijgt en de overheid de bouw niet opnieuw steunt, ziet het er voor de tweede helft van 2011 niet goed uit."
 
In de eerste zeven maanden van vorig jaar steeg het aantal bouwvergunningen voor de eerste keer sinds 2006. "Uit een enquête bij 185 bouwbedrijven blijkt dat ze nu nog volop bezig zijn met de verwerking van die piek", aldus de Confederatie. "Toch geven de bedrijven aan dat het aantal orders nu begint te dalen."
 
Naast de vermoedelijke remonte van de rente, stijgt ook de prijs van de grondstoffen. Die ging naar beneden als gevolg van de economische crisis, maar ondertussen stijgt de prijs opnieuw sneller dan de inflatie. (belga/sps)

Lees meer