Diesel en benzine zou wel eens goedkoper kunnen worden door het handelsconflict.
Photo News Diesel en benzine zou wel eens goedkoper kunnen worden door het handelsconflict.

“Olieprijzen langdurig laag door handelsconflict tussen VS en China”

De olieprijzen blijven door de escalatie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China waarschijnlijk langdurig laag. Ook de naar beneden bijgestelde economische groeiverwachtingen in veel landen helpen niet mee, zo verwacht ABN AMRO in een publicatie over de energiesector.

De energie-econoom van de bank heeft zijn olieprijsramingen om die redenen neerwaarts bijgesteld. In de periode tot het einde van het jaar zullen de prijzen van een vat Amerikaanse ruwe olie en Brent-olie oplopen tot respectievelijk 55 en 60 dollar. Dat is ongeveer 1,50 dollar meer dan nu, maar 5 dollar minder dan bij de vorige raming. Op de langere termijn, tot eind 2021, wordt gerekend op een beperkte stijging van 14 tot 15 dollar ten opzichte van nu.

Grote structurele dalingen liggen volgens ABN AMRO niet voor de hand. Wel zijn kortstondige dippen mogelijk, waarbij de prijs van Brent-olie tijdelijk tot ongeveer 50 dollar per vat kan zakken.

Diesel en benzine

In de zogeheten Energiemonitor van ABN wordt niet ingegaan op de benzineprijzen. Hoewel een groot deel van de prijzen aan de pomp wordt bepaald door accijnzen, vertalen stijgingen en dalingen van de olieprijzen zich echter wel door in die voor benzine en diesel.

24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Paul De Bruyne

    De hoge prijs aan de pomp is voor groot deel door accijnzen en BTW. Vandaag is de accijns op diesel 600 euro op 1000 liters en daar nog eens BTW 21% bij. Mooi inkomen voor vadertje staat. Maar prijs u gelukkig, in sommige andere landen zijn de accijnzen nog hoger.

  • Emi De graeve

    blijven tanken over de grens en "en passant" de nodige inkopen doen. Zelfs pakjes versturen naar België kunnen vanuit het buitenland goedkoper :-)

Lees meer