ANP

"Wie recht had op woonbonus heeft die ook gekregen"

Door de afschaffing van de woonbonus waren het voor notarissen bijzonder drukke feestdagen. In november (de recentste cijfers) zagen de notarissen het aantal akten met meer dan 20 procent stijgen. Dat heeft Bart Van Opstal, woordvoerder van notaris.be, gezegd op Radio 1.

Voor december zijn er nog geen cijfers beschikbaar, maar Van Opstal verwacht dat de cijfers in dezelfde lijn als die van november zullen liggen. "Misschien zelfs nog iets meer, want je hebt op het einde van het jaar altijd een piek. Maar wat we vorig jaar hebben meegemaakt, dat is toch wel echt uitzonderlijk." Volgens Van Opstal was het in december zelfs zo druk, dat er op oudejaarsavond nog mensen hun akte zijn gaan tekenen bij de notaris.

Het was voor veel mensen dan ook erop of eronder, aangezien een akte die niet ondertekend is voor 31 december 2014 onmogelijk geantedateerd kan worden. "Een van de voorwaarden is dat de akte moet passeren uiterlijk op 31 december. Vanaf 1 januari is het niet meer mogelijk", aldus Van Opstal. "Een akte heeft altijd een vaste datum. De notaris zorgt ervoor dat er altijd de juiste datum en soms zelfs het juiste uur er op staat, in die zin kun je dus niet zomaar onderling iets overeenkomen. Het is de notaris die het controleert en bevestigt."

Geen enkele notaris gaat daarmee knoeien, zo verzekert Van Opstal. "De controle is de essentie van zijn job en daar gaat hij nooit van afwijken."

Wat we vorig jaar hebben meegemaakt, dat is toch wel echt uitzonderlijk

Drukke weken

Volgens Van Opstal hebben, dankzij de inspanningen van de notarissen, de meeste mensen die in aanmerking kwamen voor de woonbonus hun akte op tijd kunnen tekenen. "Natuurlijk zijn er dossiers blijven liggen, dat is evident, maar dat zijn dan de dossiers die niet in aanmerking komen voor de woonbonus. Het gaat bijvoorbeeld om wie een tweede verblijf aan zee koopt. Die akten zijn verplaatst naar januari en februari." Voor de meeste notarissen blijven het dus drukke weken.

Lees meer