2019 was een recordjaar voor de goudprijs.
iStock 2019 was een recordjaar voor de goudprijs.

Exclusief voor abonnees

2019 was het beste jaar voor goud: is investeren nog altijd verstandig en wat zijn je andere opties?

De goudprijs steeg vorig jaar met maar liefst 18 procent. Dat maakte van 2019 het beste goudjaar sinds 2010. Voor dit jaar worden eerder magere resultaten verwacht. Is het edelmetaal nog altijd een ‘veilige haven’ voor beleggers? En wat zijn andere opties voor je geld, buiten het spaarboekje? We vroegen het aan onze experts.

Verschillende analisten verwachten dat nu, na het boerenjaar voor goud, de storm wat zal gaan liggen en de goudprijs zal dalen. Is het dan nog altijd een interessante investering? “Ja”, zegt professor Pascal Paepen (KU Leuven). “Als verzekering, ingeval het serieus mis zou gaan. 5 procent of 10 procent van je spaarvermogen in goud aanhouden, is niet slecht. Kijk wel naar de lange termijn. Goud gaat niet veel opbrengen, dus je moet niet denken dat je er schatrijk van wordt. Het is vooral een goed wapen tegen inflatie.” 

“Een potje geld wegzetten voor later is niet verstandig. Doe dan een potje goud. Na tien jaar gaat het van ongeveer dezelfde waarde zijn als nu. Het is vooral een goede bescherming in tijden van lage rente. Kijk wel uit met investeren in goudmijnen. Een goudmijn kan failliet gaan, maar een gouden muntje niet.”

Bang voor de beurs

Onze financieel expert Michaël Van Droogenbroeck laat hier verschillende analisten aan het woord over dé aandelen van 2020. En ook professor Paepen zegt dat de beurs een interessante optie is voor je geld. “Maar de Vlaming is daar nog te bang voor, terwijl er wel degelijk alternatieven voor het spaarboekje zijn. We moeten die angst wegnemen door meer kennis aan te brengen. Via pensioensparen bijvoorbeeld kan je op een verstandige manier beleggen. Cash wordt waardeloos op de lange termijn. Pensioensparen kan al sinds 1987 en heeft altijd een rendement opgebracht van 6 a 7 procent per jaar.”

Hoe begin je aan beleggen als je er niet in thuis bent?

“Spreek met je bank, of een belegger die je kent. Er zijn ook lokale beleggingsclubs, daar helpen mensen elkaar. Ze komen iedere maand samen en leggen allemaal iets in. Je kan ook een beleggingsplan aangaan, dit kan al met kleine bedragen. Het grote voordeel is dat je investering gespreid wordt over verschillende aandelen.

Hoe zit het met beleggen in bitcoins of andere cryptomunten? Is 2020 het jaar waarin ze definitief doorbreken?

“Ik vind dat grote onzin, ja zelfs fraude. Mensen die ermee bezig zijn denken dat het om een belegging gaat, maar het is niets meer dan een speculatie. Er zijn al meer dan 1.500 soorten cryptomunten. Ik geloof nooit dat de centrale banken, de machtigste organisaties ter wereld, zomaar gaan aanvaarden dat ergens een of ander muntje de dollar en euro gaat vervangen als dé standaardmunt ter wereld.”

Toch is de waarde ervan weer flink gestegen.

“Mensen die ermee bezig zijn zeggen ‘waarom zou ik aan pensioensparen doen voor och arme 6 procent per jaar als ik 10 procent per dag kan halen’? Dat is niets meer dan hebzucht, in combinatie met onwetendheid. Er zijn mensen miljonair mee geworden en ik gun ze dat van harte, maar het is uiteindelijk investeren in lucht. Er valt niets te berekenen. Ik vrees dat er ook wel wat spaargeld inzit van mensen die er niks van kennen, die op goed geluk wat kopen en hopen dat het op een maand tijd in waarde verdubbelt. Dat heeft niets met beleggen te maken, dat is speculatie en bedrog.”

Een echte belegging vergt geduld, en een langetermijnvisie, maakt Paepen duidelijk. “Als we beleggen voor ons pensioen moeten we het niet erg vinden als de beurs morgen crasht. Zolang de bedrijven goed bezig zijn, zichzelf heruitvinden en na een crisis er sterker uitkomen, komt dat in orde. Als je maar op de lange termijn denkt. Je mag niet denken dat je belegging morgen in waarde verdubbelt. Dat is gevaarlijk.”

Waar kan je in investeren als je niets van beleggen wil weten?

“Kijk dan naar energiezuinige maatregelen voor je woning. Sommige renovaties zijn zelfs verplicht dit jaar. Als je investeert in goede isolatie van je muren en dak en kijkt naar energiezuinige verwarming, verdien je die investeringen elk jaar terug. De energiefactuur gaat aanzienlijk lager uitvallen.” 

Of het nu gaat om de dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Alle adviezen vind je hier.

Onze financieel expert laat zien hoe je belegt vanuit je luie zetel: trackers volgen alle aandelen op

Het depositofonds staat garant voor 100.000 euro spaargeld per rekening: wat als het toch fout loopt?

Elektrisch rijden wordt weer betaalbaarder: zijn deze modellen je geld waard?

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bart Verbeeck

    Van de laatste 20 jaar waren er maar 2 jaren waar je op dit moment nog in het rood zou zitten met goud. Goud is geld, altijd geweest en zal altijd zo blijven. In vergelijking met goud is er geen enkele FIAT valuta die zijn waarde heeft behouden in de geschiedenis van de mensheid.

  • Tim Peeters

    luister nooit naar "de experts". dit gaat over sparen, vastgoed en andere zaken. "de experts" zijn spreekbuizen voor de bank;immo;notarissector.zelf gezond verstand gebruiken en gezond verstand is zeer schaars geworden.

Lees meer