Michaël Van Droogenbroeck
Steven Richardson Michaël Van Droogenbroeck

Exclusief voor abonnees

Aan welke aandelen kan u het meest verdienen? 10 dividenden om te zien

Beleggers in Lotus Bakeries, de Oost-Vlaamse koekjesbakker, kregen deze week nieuws om van te smullen. Het dividend dat Lotus uitkeert, stijgt dit jaar met maar liefst 48,7%. Het bedrijf wil de aandeel­houders zo mee laten profiteren van de mooie resultaten. Toch is Lotus, in verhouding met de beurskoers, niet eens de beste dividendbetaler. Welke aandelen hebben nog meer lekkers in de aanbieding?

Heel wat beursgenoteerde bedrijven presenteren dezer dagen hun resultaten van vorig jaar. Die cijfers geven een inkijk in hoe goed of slecht ze gepresteerd hebben en tonen ook hoeveel winst er is gemaakt én welk deel van die winst wordt gedeeld met de aandeelhouders. Die winst wordt één of meer keren per jaar uitgekeerd als dividend. Let wel: niet alle beursgenoteerde bedrijven keren een dividend uit. Bedrijven die (nog) geen winst maken, zullen dat vaak niet doen, sommige bedrijven gebruiken die winst dan weer om verder te investeren. Maar de meeste beursgenoteerde bedrijven keren wel elk jaar trouw hun dividend uit.

Wie heeft er recht op?

Een bedrijf beslist zelf wanneer het dividend aan de aandeelhouders wordt uitbetaald. Dat kan in principe het hele jaar door, maar april en mei zijn traditioneel het moment waarop de meeste bedrijven dividend uitkeren. U hebt recht op dat dividend als u op een vooraf bepaalde datum aandeelhouder bent. Bel20’er Aperam bijvoorbeeld noteert op vrijdag 1 maart ‘ex-dividend’ voor het laatste deel van het kwartaal-dividend voor 2018. Dat betekent dat al wie op donderdag 28 februari aandelen heeft van Aperam, recht heeft op dat dividend. Ook al hebt u die aandelen pas de dag zelf gekocht. De koers van een aandeel gaat vaak ook hoger wanneer dat moment van dividend nadert. Sommige aandeelhouders kiezen er ook voor dan het aandeel te verkopen, om zo de roerende voorheffing te ontlopen. Die betaalt u immers wel op het dividend, maar niet op de meerwaarde die u op aandelen realiseert.

30% roerende voorheffing...

Op de inkomsten uit dividenden betaalt u 30% roerende voorheffing, dat wordt afgehouden aan de bron. Met andere woorden: als u 100 euro opbrengst zou hebben uit de dividenden, krijgt u slechts 70 euro op je rekening. Kijk dus bij het vergelijken van dividendrendementen goed na of het over bruto- of nettorendement gaat. Dividenden uit buitenlandse aandelen worden zelfs dubbel belast: één keer in het thuisland en één keer in België.

De ficale vrijstelling voor 2019 wordt tot de eerste schijf van
800 euro dividenden opgetrokken, goed voor 240 euro
belastingvoordeel

…maar deels terug te vorderen

Vanaf vorig jaar kan u die roerende voorheffing (gedeeltelijk) terugvorderen via uw belastingaangifte. De vrijstelling wordt voor 2019 opgetrokken tot de eerste schijf van 800 euro dividenden, goed dus voor een belastingvoordeel van 240 euro dat u kan terugvorderen bij de aangifte volgend jaar.

Deze bedrijven verwennen hun aandeelhouders

Bpost

Het postbedrijf heeft de voorbije jaren een traditie opgebouwd van een erg mooi dividend uit te keren. Voor 2018 is dat bruto nog 1,31 euro per aandeel, waarvan het slotdividend dit voorjaar wordt uitgekeerd. Er zijn echter grote vragen of dat dividend houdbaar is, en mede daardoor is de koers van bpost de voorbije maanden gekelderd. KBC Securities denkt dat het dividend over 2019 zal zakken tot 0,90 euro per aandeel. Als dat klopt, blijft bpost een mooi dividendrendement bieden, zeker gezien de lage koers.

PostNL

Ook het aandeel van de Nederlandse sectorgenoot (en voormalige overnameprooi) van bpost kreeg de voorbije jaren flinke klappen, maar met een dividend van 0,24 euro per aandeel geeft dat tegen de huidige koers een hoog dividend­rendement.

RTL group

Het mediabedrijf heeft een moeilijker jaar achter de rug, vooral omdat de reclameinkomsten onder druk staan. Desondanks is de balans van het bedrijf gezond en daardoor wordt verwacht dat ook het hoge dividend van 4 euro kan gehandhaafd blijven, wat een dividendrendement van zowat 7% oplevert.

ABN Amro

De Nederlandse grootbank kwam woensdag met cijfers die wat tegenvielen, maar beloofde ook dat ruim 60% van de winst als dividend wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Dat betekent dat het dividend van 1,45 euro per aandeel over heel 2018 wordt gehandhaafd, waarvan nog het slotdividend van 0,80 euro wordt uitgekeerd.

Ascencio

Ascencio is een gereglementeerde vastgoedvennootschap en verhuurt vooral winkels. Het bedrijf keert een dividend van 3,40 euro per aandeel uit, wat tegen de huidige koers een mooi dividendrendement van zowat 7% oplevert.

Intervest Offices & Warehouses

Deze vastgoedvennootschap is actief in de verhuur van logistiek vastgoed en kantoren. Met een geschat dividend van 1,40 euro levert dat tegen de huidige koers een dividendrendement van bijna 7%.

Randstad

Ook de Nederlandse uitzendgroep kwam deze week met resultaten voor 2018. Daar valt vooral de sterke balans op, wat resulteert in een recorddividend van 3,38 euro per aandeel.

Proximus

Ook telecombedrijf Proximus is traditioneel een mooie dividendbetaler. Het betaalt momenteel een dividend van 1,5 euro per aandeel. Toch bestaat ook voor Proximus de twijfel of dat hoge dividend de komende jaren kan worden volgehouden.

Qrf City Retail

Deze vastgoedvennootschap focust zich vooral op panden in winkelstraten en heeft een moeilijk jaar achter de rug, wat zich ook vertaalde in de beurskoers die rake klappen kreeg. Dat zal volgens analisten wellicht leiden tot een kleine verlaging van het dividend (die vorig jaar 1,35 euro per aandeel was), maar zelfs dan blijft het dividendrendement mooi.

Befimmo

Nog een vastgoedvennootschap, uitsluitend belegd in kantoorpanden. Voor de komende jaren denkt Befimmo dat er heel wat renovatiewerken zullen nodig zijn en dat zou op termijn wat kunnen wegen op het dividend. Maar voor 2018 is dat niet het geval: in december werd al een stevig interimdividend van 2,59 euro per aandeel betaald en daar komt nog een slotcoupon van wellicht 0,86 euro per aandeel bij.

Onze virtuele portefeuille: 175 euro aan dividenden

Twee weken geleden hebben we hier, op basis van de tips van analisten, een virtuele portefeuille samengesteld, onder meer voor de dynamische belegger. Voor die portefeuille verdeelden we een fictief bedrag van 10.000 euro over de aandelen AB Inbev, Axa, Bayer, Galapagos, Kion Group, Total en Umicore. Van die aandelen geeft alleen Galapagos geen dividend. Op basis van het (verwachte) dividend van de andere vijf aandelen zouden we netto voor onze portefeuille in totaal 175 euro aan dividenden ontvangen dit jaar, of een rendement van 1,75%. Als we rekenen dat we de roerende voorheffing (afgehouden hier en in het buitenland voor de buitenlandse aandelen) later kunnen recupereren, komen we tot een rendement van ruim 3%.

Of het nu gaat om je dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Je vindt alle adviezen hier. 

Hoeveel brengt 10.000 euro u op op de beurs? Onze analisten rekenen het voor u uit

Lukt het niet om te sparen? Beheer je geld met een budgetplan

Kan u uw geld langere tijd missen? Deze opties renderen meer dan het spaarboekje

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Vincent Van Dijck

    Canopy growth corp kopen op beurs van canada. Stijging nagaan.

  • Marc Bohets

    Hij vergeet er wel bij te vertellen dat je als je 10000€ verdeelt over 7 aandelen, je een hoop bankkosten betaalt, wat je rendement flink naar beneden trekt. Goed opletten via welke bank je de aandelen aankoopt, om de transaktiekosten te drukken. Bij de duurste bank kunnen deze kosten tot 10 maal hoger zijn dan bij de goedkoopste bank.

Lees meer