Archiefbeeld ter illustratie.
Thinkstock Archiefbeeld ter illustratie.

Aantal "brandgevaarlijke" verwarmingsketels in België loopt in de duizenden

In België zijn jaren geleden ongeveer 6.400 verwarmingsketels van Buderus geplaatst waarbij er een brandrisico bestaat. Wie zo'n ketel heeft, kan die maar beter correct laten onderhouden. Want enkel dan wordt de brander vervangen om het risico weg te nemen. Het is niet duidelijk hoeveel branders al vervangen zijn.

Het Nederlandse nieuwsprogramma RTL Nieuws bracht gisteren aan het licht dat duizenden cv-ketels van het merk Nefit gevaarlijk zijn omdat brand kan ontstaan en er risico is van koolmonoxidevergiftiging. Het euvel zit volgens RTL in de warmtewisselaar van de ketel, die door de hitte kan vervormen en zeer heet rookgas kan lekken.

In Nederland zijn ruim 128.000 betrokken toestellen verkocht. In België werden gelijkaardige toestellen verkocht onder de merknaam Buderus. Volgens informatie van fabrikant Bosch gaat het om de Buderus GB162 en GB202 uit 2008 en 2009 met een vermogen van 15, 25 en 30 kW. Er zouden ongeveer 6.400 van die toestellen geplaatst zijn.

Niet teruggeroepen

Als installateurs het probleem met de warmtewisselaars melden bij Nefit, zorgt de fabrikant volgens RTL voor vervanging van het onderdeel. Maar de zender beschuldigt het bedrijf ervan dat het niet de nodige terugroepactie heeft opgezet en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet goed heeft geïnformeerd.

De warmtewisselaar, waar RTL naar verwijst, houdt volgens de producent echter geen gevaar in. Het onderdeel gaat wel vaker kapot dan mag worden verwacht en vertoonde in minstens 63 gevallen smeltschade, maar "er is geen verhoogd risico voor de brandveiligheid". Van de 128.000 Nederlandse Nefit-toestellen zijn 25.000 warmtewisselaars vroegtijdig vervangen, luidt het.

Regulier onderhoud

Wel zegt Bosch dat vorig jaar afgesproken is met de Nederlandse autoriteiten dat de originele brander, die wél een risico vormt, tegen eind 2018 wordt vervangen. Dat gebeurt tijdens het regulier onderhoud. "Daarom is het belangrijk dat mensen hun ketel periodiek laten controleren volgens de voorschriften", zegt een woordvoerder van Bosch Benelux. Bosch zegt weet te hebben van twaalf gevallen van brandschade bij de 128.000 Nederlandse ketels.

10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Janwillem Tak

    Geweldig, die Belgische keuringsinstantie. Gasgestookte condenserende CV-ketels zijn in België 100% duurder dan in Nederland. Je mag toch verwachten, dat die instanties hun werk zorgvuldig doen.

  • gust lemmens

    @Eric ... dan ga je waarschijnlijk ook met je wagen niet meer op onderhoud?

Lees meer