Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck
Steven Richardson Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck

Exclusief voor abonnees

Aanvullend pensioen bijeengespaard, maar weg bij werkgever? Dit zijn uw opties

De groepsverzekering of het aanvullend pensioen is een mooi extralegaal voordeel dat werkgevers aanbieden. Het zorgt voor een stevig appeltje voor de dorst als u met pensioen gaat. Maar wat gebeurt er met dat spaarpotje als u van werkgever verandert of ontslagen wordt? 

De werking van een groepsverzekering is simpel: uw werkgever sluit voor u een polis af en duidt u aan als begunstigde. Uw werkgever stort op vaste basis bijdragen in het spaarpotje, soms aangevuld met bijdragen van de werknemer. Wanneer u vroegtijdig het bedrijf verlaat — vrijwillig of door ontslag —, raakt u gelukkig niet kwijt wat uw werkgever voor u heeft bijeengespaard. U hebt hoe dan ook recht op het opgebouwde kapitaal dat in uw groepsverzekering zit, op voorwaarde dat uw werkgever minstens één jaar bijdragen heeft gestort.

U mag ook zelf beslissen wat er met die spaarpot gebeurt na uw vertrek, met uitzondering van één optie: u kan het aanvullend pensioen dat opgebouwd werd niet laten uitbetalen op het moment dat u bij de werkgever vertrekt. Dat kan pas wanneer u effectief met pensioen gaat en ten vroegste op uw zestigste.

Wat u dan wel met uw spaarpotje kan doen? Er zijn vijf mogelijkheden:

1. Het blijft in het oorspronkelijke pensioenplan

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • bob jansens

    aan Danny Sterckx, contracten die aflopen op je 60ste mogen pas uit betaald worden wanneer je effectief met pensioen gaat (dank zij regering Di Rupo met Alexander de Croo als mini-ster van pensioenen). Als je toch je geld zou opvragen voor je op pensioen bent, dan worden er zeer zware belastingen op dit geld geheven.

  • Marc Camp

    Advies komt 5 jaar te laat. Via herstructurering ontslagen, moest ik onmiddelijk dat geld van de groep naar een bank storten op een pensioen rekening tegen een veel te late rente. Op dit moment heb ik gezie. Dat dit geld zelfs minder waard wordt en dan zou ik nadien er nog eens 33% op moeten betalen, gangsters, dn ja NVA is medes humdig hieraan!

Lees meer