EU-Commissaris Pierre Moscovici.
EPA EU-Commissaris Pierre Moscovici.

Akkoord over automatische uitwisseling informatie over belastingakkoorden in EU

De Europese ministers van Financiën hebben vandaag een politiek akkoord gesloten over de automatische uitwisseling van informatie over de belastingakkoorden ('tax rulings') die ze met multinationals hebben afgesloten. Dat heeft de Luxemburgse minister en Ecofin-voorzitter Pierre Gramegna bekendgemaakt. De richtlijn moet op 1 januari 2017 in werking treden en zal werken met een retroactiviteit van 5 jaar.

Het doel van de automatische uitwisseling van info over rulings is dubbel: het moet agressieve belastingplanning tegengaan en ervoor zorgen dat bedrijven een eerlijk deel van de belastingen betalen, zei Gramegna op een persconferentie na afloop van de vergadering met zijn 27 EU-collega's. Dat ze zeven maanden na het initiële voorstel van de Europese Commissie al een politiek akkoord hebben kunnen vinden, bewijst volgens Gramegna dat Europa snel kan handelen.

De ministers pasten het Commissievoorstel op enkele punten aan. Commissaris Pierre Moscovici stelde een retroactieve periode van tien jaar voor, maar verder dan tot 2012 willen de ministers dus niet terugkeren in de tijd. Wat rulings betreft die bij het in werking treden van de richtlijn niet langer van toepassing zijn, wordt de retroactiviteit beperkt tot drie jaar.

Voor kmo's die onder het toepassingsgebied van de richtlijn vallen, wordt de periode van retroactiviteit begrensd tot 1 april 2016.

Dankzij de verplichte automatische gegevensuitwisseling zullen de lidstaten kunnen achterhalen of bepaalde bedrijven praktijken hanteren die hen toelaten zeer weinig belastingen te betalen. Bedrijven die in verschillenden landen actief zijn, maken nu vaak misbruik van het gebrek aan transparantie.

Lees meer