In de testwinkel houden sensoren en camera's bij wie wat uit welk schap pakt.
REUTERS In de testwinkel houden sensoren en camera's bij wie wat uit welk schap pakt.

Albert Heijn test winkel zonder kassa: boodschappen automatisch afgerekend

Albert Heijn voert in Nederland een nieuwe test uit met een ‘kassaloze’ winkel. Sensoren en camera's houden bij wie wat uit welk schap pakt. Bij het verlaten van de winkel worden de boodschappen automatisch afgerekend. In de komende maanden mogen de medewerkers het uitproberen, één voor één. Als dat goed gaat, wordt het systeem verder op de proef gesteld.

“In de winkel is het net of je thuis iets uit de koelkast pakt”, zei Albert Heijn bij de presentatie. Er is geen kassa en producten hoeven niet meer gescand. Mensen openen de poortjes van de winkel door hun betaalpas te scannen. Bij de uitgang komt het totaalbedrag op een scherm te staan. Albert Heijn benadrukt dat het systeem geen gezichtsherkenning gebruikt, de camera's registreren alleen gedaanten en bewegingen.

Mensen openen de poortjes van de winkel door hun betaalpas te scannen. Bij de uitgang komt het totaalbedrag op een scherm te staan

Albert Heijn had vorig jaar al een paar proefwinkels in Amsterdam kassaloos gemaakt. Gebruikers betaalden door met een speciale pas kaartjes bij de schappen aan te tikken. In de nieuwe experimentele winkel, nabij het hoofdkantoor in Zaandam, hoeft zelfs dat niet meer.

Mobiele winkel

De proefwinkel is 14 vierkante meter groot. Als de test in Zaandam klaar is, wordt de winkel waarschijnlijk op een andere plek neergezet, maar Albert Heijn wil nog niet zeggen waar. Volgens Albert Heijn kan zo'n winkel op den duur op elke plek worden geplaatst waar tijdelijk een minisupermarkt nodig is, zoals kantoren en nieuwbouwwijken. “Klanten willen op elke plek aan hun producten kunnen komen. Deze winkel is zo klein dat hij op een vrachtwagen kan worden geplaatst en zo kan worden verplaatst. We zien dat daar een kans ligt”, zegt projectleider Jasper Hoogers van Albert Heijn.

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Freddy De Vos

    Wat is er mis met het zelfscansysteem ? Bestaat al meer dan 5 jaar in Engeland en werkt perfect!

  • Emi De graeve

    ik doe daar bewust niet aan mee. Ik ben pro tewerkstelling en pro sociaal kontakt

Lees meer