Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.
Photo News Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

Alleenstaand, samenwonend of gehuwd? Regering wil gelijke belasting

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt wil een aantal anomalieën aanpakken in de verschillende fiscale behandeling van alleenstaanden, gehuwden en samenwonenden. De fiscale wetgeving is immers niet meer van deze tijd. HR-dienstverlener SD Worx bracht alvast de fiscale behandeling van de verschillende samenlevingsvormen in kaart.

Wat voor de maatschappij een gezin is, is dat voor de fiscus niet altijd. Feitelijk samenwonende koppels worden door de belastingen nog steeds beschouwd als alleenstaanden. Indien ze kinderen hebben, worden ze fiscaal bevoordeeld ten opzichte van gezinnen waarvan de ouders gehuwd of wettelijk samenwonend zijn.

Anderzijds kunnen koppels die niet gehuwd zijn of niet wettelijk samenwonen geen aanspraak maken op het huwelijksquotiënt, het doorschuiven van een deel van de beroepsinkomsten naar niet werkende of weinig verdienende partner om zo minder belastingen te moeten betalen.

SD Worx legde deze en andere anomalieën bloot in een analyse en gaf een aantal aanbevelingen. Door feitelijk samenwonende gezinnen een statuut te geven, zouden een aantal discriminaties weggewerkt kunnen worden.

Onrechtvaardig

Ouders die uiteengaan, worden ook niet altijd gelijk fiscaal behandeld. Bij co-ouderschap komt enkel de ouder bij wie het kind gedomicilieerd is, in aanmerking voor een belastingkrediet. Ook als er geen co-ouderschap is, en één ouder dus onderhoudsgeld betaalt aan de andere, is er sprake van een ongelijke behandeling. De ouder die de onderhoudsuitkering betaalt, kan die betalingen onbeperkt aftrekken van het inkomen en kan zo fiscaal optimaliseren. SD Worx stelt hier voor om die aftrek te vervangen door een belastingvrije som.

Minister Van Overtveldt meent dat de analyse "manifeste fiscale onrechtvaardigheden" blootlegt. Hij wil werk maken van "grotere fiscale rechtvaardheid" tussen de verschillende gezinsvormen en wil binnenkort met voorstellen naar de regering. In welke richting die voorstellen zullen gaan, zegt de minister nog niet. "Ik hou niet van aankondigingspolitiek", luidde het.

Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels

Lees meer