Beeld ter illustratie.
Hollandse Hoogte / Peter Hilz Beeld ter illustratie.

Exclusief voor abonnees

Beleggen in vastgoed immens populair: deze aandelen brengen het meest op

Investeren in vastgoed in ons land is razend populair. Het gaat dan niet om de aankoop van uw eigen woning, wel over het kopen van een appartement of een huis om dan zelf te verhuren. Nochtans is dat, zeker door de hoge vastgoedprijzen, een grote investering. Voor wie die grote bedragen niet heeft of liever een meer gespreid risico wil, zijn er ook vastgoedaandelen. Michaël Van Droogenbroeck legt uit hoe u kan investeren in vastgoed via papier in plaats van bakstenen. 

Vastgoed is traditioneel al een favoriete investering in ons land, maar de lage rente heeft de vlucht naar bakstenen de voorbije jaren nog een stevige duw gegeven. Dat vertaalt zich ook in een flinke stijging van de vastgoedprijzen. Zowel appartementen als huizen zijn de voorbije jaren heel wat duurder geworden. Voor Vlaanderen bedroeg die stijging vorig jaar gemiddeld 4%. Goed voor wie zijn vastgoed in waarde zag stijgen, maar dat maakt dat het duurder is geworden voor wie vandaag de investering wil maken. Daardoor is het rendement dat u kan halen uit de verdere stijging van de vastgoedprijzen vandaag minder zeker dan vroeger. U bent dus in de eerste plaats aangewezen op de huurinkomsten om dat rendement te halen. Maar ook daar zitten risico’s aan verbonden: als u geen huurder vindt, haalt u ook geen rendement, terwijl u wel de vaste kosten moet betalen.

Minder kopzorgen

U kan ook zonder bakstenen te kopen in vastgoed investeren. Dat kan via zogeheten gereglementeerde vastgoedvennootschappen, of simpelweg vastgoedaandelen. Die bedrijven kopen en verhuren in een specifieke tak van vastgoed. Die vastgoedaandelen hebben een aantal mooie troeven. Zo kan u om te beginnen voor een veel kleiner bedrag investeren in vastgoed: voor een paar duizend euro kan u al vastgoedaandelen kopen, u hebt niet het honderdvoud ervan nodig dat u moet betalen bij de aankoop van een appartement of een huis.

U betaalt ook geen registratierechten en notariskosten en kan de aandelen op elk moment vlot verkopen. Bovendien investeert u niet alles in één appartement of huis, maar in een brede portefeuille die door de vastgoedvennootschap wordt beheerd. Bovendien hebt u minder kopzorgen dan wanneer u zelf vastgoed verhuurt: u moet niet op zoek naar een huurder en moet evenmin klaarstaan als er aan het pand dat u verhuurt iets scheelt.

De grote troef van vastgoedaandelen is het mooie dividendrendement. Met een gemiddeld netto dividendrendement van zowat 3% kloppen de vastgoedaandelen probleemloos het spaarboekje, u krijgt ook het rendement dat u zelf uit het verhuren van een pand zou moeten krijgen. Aan de andere kant zijn vastgoedaandelen ook aandelen en bijgevolg zijn ze onderhevig aan de grillen van de beurs. Over het algemeen is de koers van de meeste vastgoedaandelen behoorlijk stabiel, maar turbulentie op de financiële markten kan uiteraard ook gevolgen hebben voor de koers van vastgoedaandelen.

Kent u deze vijf vastgoedaandelen al?

Wereldhave Belgium

Winkelcentra

Wereldhave Belgium richt zich specifiek op middelgrote winkelcentra, zowel shoppingcentra als retailparken. In de portefeuille zitten onder meer winkelcentra in Kortrijk (Ring Shopping), Genk (Shopping 1 en Stadsplein) en Gent (Overpoort). De inkomsten komen uit de verhuur van handelspanden in die winkelcomplexen. Het aandeel van Wereldhave Belgium kende het laatste halfjaar een stevige knik naar beneden, van zowat 92 euro einde maart tot zowat 80 euro per aandeel vandaag. Toch vallen de resultaten mee en blijft het dividend — dit jaar 5,2 euro per aandeel — erg aantrekkelijk.

WDP

Opslagruimte

WDP verhuurt magazijnen en loodsen, in ons land maar ook in de rest van de Benelux, in Frankrijk en Roemenië. In totaal bezit het bedrijf meer dan 4 miljoen vierkante meter aan opslagruimte. Het gaat om traditionele magazijnen, maar ook koelcellen en datacenters. WDP staat voor Warehouses De Pauw en is een beursgenoteerd familiebedrijf. Sinds dit jaar is het ook opgenomen in de Bel20. Het aandeel heeft de voorbije jaren dan ook een forse groei gekend: van 57 euro per aandeel vijf jaar geleden naar 165 euro per aandeel vandaag. In vergelijking met één jaar geleden staat de koers van het aandeel WDP vandaag bijna 45% hoger.

Care Property Invest

Rusthuizen

Care Property Invest is een vastgoedbedrijf dat uitsluitend in zorgvastgoed investeert. Het bedrijf bezit woonzorgcentra, groepen van assistentiewoningen en wooncomplexen voor mensen met een beperking in alle Vlaamse provincies, in Brussel, de provincies Luxemburg en Waals-Brabant en ook op enkele plaatsen in Nederland. Interessant is dat, net als bij sectorgenoot Aedifica, u slechts 15% roerende voorheffing moet betalen op het dividend in plaats van 30% zoals bij alle andere aandelen. Zo wil de overheid investeringen in vergrijzing stimuleren. Care Property Invest is ruim vijf jaar beursgenoteerd en het aandeel is sindsdien zowat 80% in waarde gestegen. In vergelijking met een jaar geleden bedraagt die winst ruim 40%.

Xior

Studentenkamers

Xior is de kotmadam van de Brusselse beurs. Xior verhuurt studentenkamers in alle Vlaamse studentensteden, ook in Luik, de meeste studentensteden in Nederland en ook in Barcelona. Xior heeft op dit moment 6.750 koten in portefeuille, verspreid over 104 panden en dat met een bezettingsgraad van meer dan 98%. Xior groeit bovendien met een turbo op: het bedrijf wil uitbreiden in Spanje en Portugal en doet daarom op dit moment een kapitaalverhoging. Ook het aandeel Xior zelf had de voorbije jaren trouwens de turbofunctie aanstaan. Xior trok minder dan vier jaar geleden naar de beurs. Een aandeel kostte toen ruim 22 euro, vandaag staat de koers op zowat 50 euro per aandeel, een stijging van meer dan 120%.

Cofinimmo

Kantoren en rusthuizen

Cofinimmo is bij het grote publiek allicht bekend doordat de naam vaak op kantoorgebouwen prijkt. Dat was jarenlang ook het domein waar de vastgoedvennootschap bijna uitsluitend in actief was: de verhuur van kantoorruimtes. Sinds de crisis van elf jaar geleden is de groep zich ook steeds meer gaan richten op zorgvastgoed. Rusthuizen en ziekenhuizen maken zowat voor de helft deel uit van de portefeuille van de groep. Daarnaast is Cofin­immo zich ook verder gaan diversifiëren naar ander vastgoed waarbij onder meer cafés en verzekeringskantoren. Dat vastgoed is verspreid over België, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Het aandeel maakt ook al jaren deel uit van de Bel20. Het is op dit moment ruim 130 euro waard, dat is het hoogste niveau in elf jaar.

Of het nu gaat om de dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Alle adviezen vindt u hier.

Het depositofonds staat garant voor 100.000 euro spaargeld per rekening: wat als het toch fout loopt?

Waarom blijven we ons geld oppotten? We verliezen 7 miljard euro per jaar door te sparen

Plan je erfenis met een beleggingsverzekering: zo laat je je erfgenamen geen successierechten betalen

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Pieter Verhulst

    Kelly ik vrees van niet. Er zijn 2 mogelijke oorzaken. Stijging rente ECB die er niet gaat komen. Recessie en banenverlies waardoor mensen hun lening niet meer betaald krijgen. Die kans is er. Maar steeds meer mensen, immigratie, op steeds minder grond oa betonstop is veel aannemelijker. Bouwpromotoren verhuren niet zelf omdat bouwen en verkopen meer opbrengt voor hen. 2500 euro per m2 zonder btw, gezet door goedkoop buitenlandse werknemers.

  • Dirk Brouns

    michel De Blay 1973-2014 mediaanprijs bouwgrond Vlaanderen 8,8 naar 207,58 per m^2 terwijl de prijs veel sterker gestegen is de laatste jaren. Dat is 2259% zonder dat je eigenlijk een risico loopt. De prijzen zijn ook alleen stijgende geweest en in tegenstelling tot aandelen is risico beperkt (slijt niet en kost eigenlijk niets)

Lees meer