9
Steven Richardson

Betaalbaar klinken op het lentefeest: bier vs bubbels

Dit lentefeest eens geen champagne

Lente is synoniem van het lente- en communiefeest, waarop de bubbels rijkelijk vloeien. Maar waar champagne duur dreigt uit te vallen, brengen cava, prosecco en andere crémants met plezier redding. Wij schotelden Sepideh tien schuimwijnen van hoogstens 10 euro per fles voor. Daaruit selecteerde zij drie absolute aanraders. Maar ook bieren kunnen een perfecte vervanger van champagne zijn. Heel wat smaakvolle brouwsels zijn verkrijgbaar als 75 cl, vaak in prachtige flessen. Sofie paart tien toppers aan tien klassieke feestgerechten.

10 'grote' bieren om te delen aan tafel

Biersommelier Sofie Vanrafelghem kiest 10 topbieren bij 10 feestgerechten.

1. Cuvée De Ranke (Brouwerij De Ranke - 7 % - € 5,10)

«Dit delicieus mengbier bestaat voor 70 % uit West-Vlaams zoetzuur roodbruin en 30 % lambiek van Girardin. Je krijgt een zeer complex bier in je glas met toetsen van rode bessen, druiven en rozijnen aangevuld met een hint van eik. Brouwerij De Ranke kiest er bewust voor om enkel met hopbellen te werken, wat een uitdaging is op gebied van stockage en bewaarheid, maar ook mee het bijzondere karakter van hun bieren bepaalt.»

Foodpairing: «Tzatziki met feta en spinazie. Dit vegetarische hapje laat zich perfect vergezellen van dit bier, waarbij het zure van feta een leuke match is met het zure van het bier.»
www.deranke.be

9
kos

2. Tripel Karmeliet (Brouwerij Bosteels - 8,4 % - € 4,99)

«Helemaal volgens het oorspronkelijke recept van de Karmelieten van Dendermonde wordt deze tripel met drie granen - gerst, tarwe en haver - gebrouwen. Hierdoor is het bier tegelijk verfrissend en volmondig, maar ook fluweelzacht en romig. In de neus komen de aroma's van koriander en kardemom je tegemoet. In combinatie met de toetsen van perzik, banaan en vanille en het frisse accent van de gedroogde sinaasappelschil proef je een fruitigheid die blijft hangen in de afdronk.»

Foodpairing: «Dit veelzijdige bier doet het goed bij eend met sinaasappel, maar het is ook een ideaal dessertbier, zeer harmonieus bij een appeltaart met kaneel en vanille-ijs.»
www.brouwerijbosteels.be

9
Steven Richardson

3. Gulden Draak Quadrupel (Brouwerij Van Steenberge - 10,5 % - € 5,29 )

«De drie verschillende moutsoorten geven het bier zijn vol karakter met duidelijke karameltoets. Zeer rijk in smaak ontdek je heel wat zoetfruitige toetsen en een hint van cognac. Het bier verwijst naar een belangrijk symbool van Gent, de gulden draak die al meer dan zes eeuwen op het Belfort prijkt. Zowel de fles als het bier zelf doen het alle eer aan.»

Foodpairing «Zowel in een pairing met een stoofpotje van rund als bij dessert zoals een notentaart komt dit bier helemaal tot zijn recht.»
www.vansteenberge.com

9
kos
9
Steven Richardson

10 schuimwijnen voor aperitief en dessert

Wijnkenner Sepideh Sedaghatnia proeft 10 schuimwijnen van minder dan 10 euro.

1. Saumur Demi Sec - Delhaize

«Leuke fles om het feestmenu mee af te sluiten. Sowieso is Saumur voor schuimwijnen een weinig bekende, maar leuke appelatie. De neus komt alvast veel droger over dan je van demi-sec normaal zou verwachten. Hier overheersen de appeltjes en citrusvruchten zonder dat de zoetigheid iets komt verstoren. Ideaal om naast een zoet dessert voor fraîcheur te zorgen. In de mond zorgt hij voor mooie schuimvorming, met op de tong ook kweeperen en een zoet accentje. Zeer geslaagde demi-sec.»

9
Bart Leye

2. La Gioiosa DOCG Millésimato 2014 - Spar

«Waar de andere wijnen zich bleekgeel toonden, kleurt deze prosecco citroengeel én dat wijst op meer rijping. Alvast een heel mooie, zoete neus met die typische prosecco-aroma's van meloen, geel fruit, wat mango en op het eind zelfs wat kruidigheid met citroentijm. Op de tong landen deze bubbels zijdig en fruitig én toch met voldoende fraîcheur. Waar de andere wijnen zich veeleer hoekig tonen, is deze prosecco rond en moelleux. Een aanrader: niet alleen als aperitief, maar met dat toetsje van frangipane ook als begeleider van het dessert.»

9
Bart Leye

3. Marcel Cabelier Crémant du Jura 2012 Brut - Makro

«Schuimvorming van zo'n 3 à 4 seconden met kleine, maar opvallend hevige parelvorming. De kleur is bleekgeel, wat meestal op 'aperitiefkwaliteiten' wijst. De neus is heel fris met toch wat licht-oxidatieve appel en enkele tikjes van acacia, honing en citrus. In de mond toont deze crémant zich zeer gebalanceerd met eerst accenten van fruit en nadien mooie zuren in verschillende lagen. Dit is een  plezierig aperitief - helaas met een iets te korte afdronk - dat met zijn lichtzilte toets ook bij schaaldieren mag opduiken.»

9
Bart Leye

Ontdek de veertien andere aanraders van Sofie in Sepideh in de weekendkrant van Het Laatste Nieuws of in onze pluszone Cheers!

9
HLN

Lees meer