Illustratiebeeld van de Bel20.
BELGA Illustratiebeeld van de Bel20.

Exclusief voor abonnees

Beursanalisten kiezen hun favoriete aandelen voor het najaar: aan deze bedrijven kan je het meest verdienen

2019 kleurt op de beurzen voorlopig een pak beter dan 2018. Vorig jaar verloor de Bel20 — de 20 belangrijkste aandelen op de beurs in Brussel — zowat 18%, dit jaar gaat diezelfde Bel20 weer stevig omhoog. Vraag is wat dat de laatste drie maanden van dit jaar zal geven. Want met een dreigende brexit zonder akkoord, een mogelijke recessie en de handelsoorlog tussen China en de VS kan dat najaar woelig zijn. Welke aandelen kunnen dat najaar in positieve zin kleuren? We vroegen vijf analisten welk aandeel er de komende maanden kan uitspringen.

Kinepolis

Overnames lonen

Bioscoopgroep Kinepolis heeft zijn wortels in Vlaanderen, maar is daarnaast actief in andere Europese landen zoals Nederland en Frankrijk en ook in Canada. Aan dat lijstje mag binnenkort ook de Verenigde Staten worden toegevoegd, want ook daar deed Kinepolis begin deze maand een eerste overname. “De overnames die Kinepolis tot nu toe deed zijn geslaagd”, zegt aandelenanalist Lorenzo Van Der Vaeren van ING. “Kinepolis slaagt erin het resultaat van de bioscopen die het overneemt in enkele jaren te verdubbelen door het eigen model in die bioscopen binnen te brengen.” Daardoor, en ook omwille van de films die voor de tweede helft van dit jaar nog in de pijplijn zitten, is Kinepolis voor Van Der Vaeren een aandeel om dit najaar in het oog te houden.

Het aandeel Kinepolis kende midden juni een dip — onder meer na zwakke cijfers voor Kinepolis in de eerste maanden van dit jaar —, maar is daarna mooi hersteld en boekte sinds begin dit jaar een winst van 14%.

Sofina

De schone slaapster ontwaakt

Sofina is de holding van de familie Boël en stond lange tijd bekend als de ‘schone slaapster’. Daarmee werd verwezen naar de zeer discrete manier waarop de investeringsmaatschappij jarenlang werkte. Haast onopvallend, en bijna onder de radar. Die strategie is intussen ingeruild voor een meer assertieve en communicatieve beleggingsstrategie. 

“Ook de aanpassing van de beleggingsportefeuille is succesvol”, zegt Guy Lerminiaux van Degroof Petercam. Waar Sofina traditioneel voor stabiele beursgenoteerde bedrijven koos om in te beleggen, kiest de holding nu steeds vaker voor investeringen in bedrijven die niet beursgenoteerd zijn. “Het management van Sofina heeft door de jaren heen zijn kennis, ervaring en netwerk verder uitgebreid en plukt daar vandaag de vruchten van.” Voor Lerminiaux een goede reden om dit aandeel te tippen voor dit najaar.

Het aandeel Sofina is al jaren aan een gestage groei bezig, in vijf jaar tijd is de waarde van het aandeel verdubbeld. Dit jaar steeg het aandeel al ruim 18%, vooral de laatste maand steeg Sofina sterk.

Royal Dutch Shell

Mooi dividend

Twee weken geleden werden in Saoedi-Arabië olie-installaties aangevallen met drones. Het deed meteen de olieprijs stijgen met een nooit geziene koerssprong. Ook al is die impact vandaag al wat weggewerkt, de gevolgen voor de olieprijs zullen ook op langere termijn blijven doorwegen. Dat komt omdat er nu ook automatisch een risicopremie in de olieprijs zal worden verrekend, waardoor de prijs niet louter meer op basis van de wet van vraag en aanbod zal worden bepaald. “En dat is een goede zaak voor olie- en gasgigant Royal Dutch Shell”, denkt hoofdeconoom Erik Joly van ABN Amro. 

Maar de reden waarom hij een mooi potentieel voor het aandeel van de olie- en gasgigant ziet, is vooral het dividend. “Dat dividendrendement is nu al erg mooi, en in de nabije toekomst wil Royal Dutch Shell niet minder dan 125 miljard dollar uitkeren aan de aandeelhouders, zowel onder de vorm van dividenden als door het inkopen van eigen aandelen.”

Het aandeel Royal Dutch Shell kreeg begin augustus rake klappen na teleurstellende halfjaarresultaten. Het verloor toen in enkele dagen tijd meer dan 10% van zijn waarde. De laatste weken herstelt het aandeel weer, in vergelijking met begin dit jaar staat het nu op een bescheiden winst van 3%. Het aandeel noteert op de beurs van Amsterdam.

Alibaba

Najaar is topseizoen

Met commerciële ‘feestdagen’, waaronder Singles Day (11 november) en Black Friday (29 november), en met de eindejaarsperiode in het verschiet, komt ook het drukke najaar voor Alibaba eraan. De e-commercegigant verraste vorige maand met groeicijfers die boven de verwachting uitkwamen. “En dat scenario kan zich dit najaar opnieuw voordoen”, denkt Tom Simonts van KBC. Hij verwijst daarvoor naar de investeringen in technologie die meer consumenten moet bereiken, naar de groeiende advertentie-inkomsten en naar de beursnotering van Alibaba in Hongkong. Die beursgang is door de onlusten daar uitgesteld naar dit najaar, maar moet de poort naar financieel China openen. Een extra argument voor Simonts om dit aandeel de komende maanden goed in de gaten te houden.

Het aandeel Alibaba staat nu genoteerd in New York en kende eind vorig jaar een stevige terugval. Sinds begin dit jaar is het herstel ingezet, en in vergelijking met 1 januari 2019 staat het aandeel nu op een winst van ruim 30%.

Microsoft

Het Cloud-vliegwiel komt op gang

Microsoft is al jaren een vaste waarde in lijstjes van aandelen die getipt worden, maar de technologiereus heeft dan ook nog niet teleurgesteld. Dat deed het ook allerminst toen het afgelopen zomer schitterende resultaten kon voorleggen, met een omzet die in vergelijking met een jaar eerder 12% hoger lag en winstcijfers die de verwachtingen ruim overtroffen. En die groei lijkt niet te stoppen, vooral omdat Microsoft steeds vaker als partner gekozen wordt voor de digitale transformatie naar de cloudomgeving. 

Voor analist Marc Leyder bij Van Lanschot één van de redenen om het aandeel Microsoft nog eens onder de aandacht te brengen. “Met een groeiende markt en een compleet totaalpakket aan IT-producten en -diensten heeft het bedrijf volgens ons sterke kaarten in handen in deze markt.” Extra troef voor Leyder is dat Microsoft onlangs aankondigde voor in totaal 40 miljard dollar eigen aandelen in te kopen en om het dividend op te trekken.

De prestatie van het aandeel Microsoft de voorbije jaren is zonder meer indrukwekkend. In vijf jaar tijd is de waarde van het aandeel Microsoft met 200% gestegen. In 2019 ging het al ruim 38% omhoog en nu staat het op de hoogste waarde ooit. Microsoft staat genoteerd op de Nasdaq-beurs in New York.

Of het nu gaat om de dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Alle adviezen vind je hier.

Hoeveel brengt 10.000 euro u op op de beurs? Onze analisten rekenen het voor u uit

Rente op woonleningen nooit zo laag: is de variabele rentevoet nog interessant? Onze expert berekent de verschillende scenario’s

Waarom blijven we ons geld oppotten? We verliezen 7 miljard euro per jaar door te sparen

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Johan Streulens

    Tja.. Even willen duiden waar winsten gemaakt kunnen worden: Alle schapen daarheen en de markt instortende natuurlijk.. Anderzijds "deze" die jullie "die" richting weten aan te wijzen: "Eerder het tegengestelde" doen zullen: "Alles verkopen" nu de schapen winst" geroken" hebben.. en om "onzin" DUBBEL winst makende! Speel liever op de Lotto!

  • Bernd Vaes

    Niets van geloven! Doe een beetje van recherche en bepaal zelf, wat het beste voor jou is!

Lees meer